Ambasadorul american în Estonia James D Melville a demisionat, frustrat de declaraţii făcute de şeful statului american Donald Trump despre aliaţi ai Americii în Europa, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Melville a dezvăluit, într-o postare pe Facebook, că declaraţii făcute de Trump l-au determinat să demisioneze, potrivit revistei Foreign Policy.

Locatarul Casei Albe a impus taxe vamale unor industrii din Uniunea Eurpeană (UE) şi i-a criticat dur pe aliaţii din NATO.

Şi alţi diplomaţi americani şi-au părăsit posturile în ultimele luni.

Ambasadorul american în Panama John Feeley a demisionat în ianuarie, afirmând că nu nu mai este în măsură să lucreze în administraţia Trump.

Elizabeth Shackelford a demisionat, o lună mai devreme, din post, de la Nairobi, unde a lucrat la misiunea americană în Somalia.

În scrisoarea în care şi-a anunţat demisia secretarului de Stat Rex Tillerson, ea a subliniat că demisionează din cauză că Statele Unite au abandonat drepturile omului ca o prioritate, potrivit Foreign Policy.

”Faptul că preşedintele (american Donald Trump) spune că UE «a fost înfiinţată să tragă foloase de pe urma Statelor Unite, să ne atace puşculiţa» sau că «NATO e mai nefastă ca NAFTA» nu este doar fals factual, dar îmi demonstrează că este timpul să plec”, a scris Melville în postarea sa privată pe Facebook, la care Foreign Policy a avut acces.

Melville este un diplomat de carieră şi a ocupat postul de ambasador în Estonia în 2015, în urma unei nominalizări din partea fostului preşedinte democrat Barack Obama.

El a ocupat anterior posturi diplomatice de rang înalt în mai multe ţări europene şi vorbeşte rusă, germană şi franceză, potrivit biografiei sale de pe site-ul Departamentului de Stat.

”Ambasadorul Statelor Unite în Estonia Jim Melville a anunţat astăzi (vineri) că intemţionează să se retragă din serviciul străin începând din 29 iulie, după 33 de ani de serviciu public”, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Trump a criticat aliaţi din NATO vineri, în timpul unui zbor de la Washington către clubul său privat de golf din New Jersey.

El le-a declarat unor jurnalişti, la bordul Air Force One, că ţări ca Germania, Franţa şi Spania este necesar să-şi crească contribuţiile financiare la blocul militar.

”Nu este corect ceea ce au făcut ei Statelor Unite”, a apreciat el. ”Statele Unite plătesc disproporţionat mult mai mult decât oricine altcineva”.

Locatarul casei Albe a făcut aceste declaraţii cu mai puţin de douăsăptămâni înaintea summitului NATO de la Bruxelles, prevăzut în perioada 11-12 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.