Diplomaţia libaneză a convocat-o luni pe ambasadoarea americană la Beirut Dorothy Shea, în urma unor declaraţii virulente împotriva mişcării şiite Hezbollah, din cauza cărora a făcut obiectul unei hotărâri controversate pronunţată de către un judecător libanez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Afacerilor Externe Nassif Hitti a convocat-o pe ambasadoarea americană Dorothy Shea mâine (luni), la ora locală 15.00 (şi ora României), în lumina recentelor sale declaraţii”, potrivit agenţiei libaneze de presă ANI.

Într-un interviu acordat vineri postului saudit Al-Hadath, Dorothy Shea a exprimat ”îngrijorări grave” ale Washingtonului ”cu privire la rolul Hezbollah, o organizaţie teroristă”.

Mişcarea şiită a ”sifonat miliarde de dolari care ar fi trebuit să ajungă în seifurile Guvernului (...) şi a obstrucţionat anumite reforme economice de care Libanul are disperată nevoie”, a acuzat ambasadoarea, în contextul în care Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.

Un judecător din oraşul Tir (sud), Mohamad Mazeh, a hotărât sâmbătă să interzică, sub ameninţarea unor sancţiuni, presei libaneze şi străine care lucrează în Liban să o intervieveze - pe o perioadă de un an - pe Dorothy Shea. o hotărâre salutată imediat de Hezbollah.

Autorităţile libaneze este necesar să ”ia măsuri imediate prin care să o oblige pe ambasadoare să respecte dreptul internaţional”, a îndemnat duminică Hassan Fadlallah, un deputat din cadrulputernicului partid şiit, referindu-se la Convenţia de la Geneva privind relaţiile diplomatice.

O ţară în care există 18 comunităţi religioase, Libanul este condus printr-un sistem complex de împărţire a puterii, în care justiţia face adesea obiectul unor atacuri politice şi ale comunităţilor.

Departamentul de Stat american consideră că este vorba despre o tentativă ”patetică” de ”cenzuarare” din partea Hezbollahului.

Ministrul libanez al Informaţiilor Manal Abdel Samad a subliniat, la rândul său, necesitatea respectării libertăţii presei.

Acest incident intervine într-un context al unor tensiuni tot mai puternice între Washington şi partidul şiit, care a acuzat recent Statele Unite de faptul că încearcă să provoace o foamete în Liban şi să interzică afluxul dolarilor, moneda în care este indexată lira libaneză.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.