Ambasada Statelor Unite în Rusia avertizează că ”extremişti” plănuiesc un atac iminent la Moscova, la câteva ore după ce Serviciile ruse de securitate (FSB) au anunţat joi că au dejucat planul unui atac armat la o sinagogă din capitala rusă al unei celule a aripii din Afganistan a organizaţiei jihadiste Statul Islamic-Khorasan (SI-K), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada americană, care i-a îndemnat în mai multe rânduri cetăţenii americani să părăsească Rusia imediat, nu oferă niciun alt detaliu despre natura acestei ameninţări, însă le cere oamenilor să evite concerte şi mulţimi şi să fie atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor.

”Ambasada monitorizează informaţii potrivt cărora extremişti plănuiesxc să atace iminent adunări mari la Moscova, inclusiv concerte, şi sfătuieşte cetăţenii americani să evite adunări mari în următoarele 48 de ore”, avertizează pe site misiunea americană la Moscova.

Ea a emis acest avertisment la câteva ore după ce Serviciul rus de securitate (FSB), succesorul KGB-ului din perioada sovietică, a anunţat că a dejucat un atac la o sinagogă în Moscova al unei celule a SI-K.

Reuters scrie că îi este neclar dacă cele două anunţuri au o legătură.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, în 1962.

Kremlinul acuză Statele Unite de faptul că luptă împotriva Rusiei prin faptul că susţine Ucraina cu bani, armament şi informaţii clasificate.

FSB a anunţat joi că o celulă SI opera în regiunea rusă Kaluga, în cadrul aripii afgane a grupării, Statul Islamic-Khorasan, care vrea să înfiinţeze un ”califat” în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, tadjikistan, Uzbekistan şi Iran.

SI-K a apărut prima oară în estul Afganistanului, la sfârşitul lui 2014, şi şi-a creat o reputaţie de brutalitate extremă.

Această celulă ”se pregătea să atace cu arme de foc credincioşi ai unei sinagogi”, potrivit FSB.

În timpul unui asalt, membrii celulei au opus rezistenţă Forţelor Speciale ruse şi au fost ”neutralizaţi” în tiruri de ripostă, anunţa FSB,.

”Arme de foc, muniţie şi componente în vederea fabricării unui dispozitiv exploziv improvizat au fost găsite şi confiscate” la faţa locului anunţa FSB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.