Mii de manifestanţi furioşi au atacat marţi ambasada Statelor Unite de la Bagdad, arzând drapele, spărgând camere de supraveghere şi strigând "Moarte Americii!", după raiduri americane contra unui grup armat irakian pro-iranian, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii la un cortegiu funerar cu 25 de combatanţi ucişi în urma raidurilor aeriene, duminică, în Irak, au ajuns să traverseze fără probleme toate punctele de control a Zonei verzi ultrasecurizate din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Dar forţele de securitate irakiene s-au interpus la porţile ambasadei atunci când manifestanţii au devenit violenţi. 

Manifestanţii sunt bărbaţi în uniformă din cadrul Hachd al-Chaabi (Forţele de Mobilizare Populară), o coaliţie paramilitară dominată de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbolah, facţiunea vizată de raiduri, dar şi femei care fluturau steaguri irakiene.

Purtând banderole cu mesaje în care cereau ca "Parlamentul trebuie să elibereze trupele americane, dacă nu, noi le vom elibera", "Închideţi ambasada americană de la Bagdad" şi au strigat "America este marele Satan". 

Sentimentul antiamerican a fost reînviat după aceste raiduri contra unei baze din Irak, nerevendicate dar atribuite de Washington facţiunii şiite din brigăzile Hezbolah. 

Hachd al-Chaabi, care a ajutat puterea irakiană în lupta împotriva jihadiştilor, a fost integrată forţelor obişnuite. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.