Aliaţii Procurorului General al Statelor Unite susţin că preşedintele Donald Trump a lansat în mod intenţionat o campanie publică de denigrare, pentru a forţa demisia lui Jeff Sessions, dar acesta din urmă nu are nicio intenţie de a-şi părăsi poziţia de la conducerea departamentului de Justiţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Trump l-a acuzat pe Sessions că a adoptat o ”poziţie foarte slabă” în anchetarea democratei Hillary Clinton pentru utilizarea unui server privat de e-mail în timpul mandatului de la Departamentul de Stat.

Cu doar o zi în urmă, miliardarul republican a susţinut că Procurorul General este asediat de scandaluri, într-un mesaj postat pe Twitter.

Trump este nemulţumit că Jeff Sessions s-a recuzat din ancheta federală cu privire la presupusele contacte dintre asociaţii campaniei republicane şi agenţii Kremlinului. Acesta a dezminţit în repetate rânduri orice contact dintre asociaţii campaniei sale şi Rusia, exprimându-şi în acelaşi timp neîncrederea în concluzia comunităţii de informaţii cu privire la interferenţele ruse în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Recuzarea înseamnă că Sessions nu are nicio putere asupra procurorului special pentru Rusia, Robert Mueller, care a extins recent investigaţia care-i vizează pe consilierii preşedintelui american şi pe ginerele Jared Kushner.

Mueller îi face zile grele miliardarului american, anunţând recent că va evalua şi relaţiile de afaceri pe care le-a avut în trecut Donald Trump cu Rusia şi cerând Casei Albe să păstreze toate documentele cu privire la controversata întâlnire dintre Donald Trump Jr. şi avocata rusă Natalia Veselniţkaia.

Două persoane apropiate de Sessions au explicat că acesta s-a simţit într-adevăr jignit de acuzaţiile lansate public de către Trump.

Aceste atacuri publice lansate de preşedinte împotriva unui membru important al administraţiei sale au uimit mulţi politicieni de la Washington. În mod tradiţional, un preşedinte îşi exprimă în privat nemulţumirea faţă de acţiunile unui membru al Guvernului.

”Într-o administraţie unde s-au întâmplat multe lucruri neaşteptate, acesta este poate cel mai neaşteptat lucru”, a declarat Douglas Heye - un consilier al fostului lider al majorităţii republicane din Senat, Eric Cantor.

Congresmenii republicani au sărit marţi în apărarea lui Sessions, iar senatorul democrat Chuck Schumer l-a acuzat pe Trump că încearcă să-şi hărţuiască Procurorul General pentru a forţa plecarea acestuia de la departamentul Justiţiei.

De asemenea, acesta a promis că democraţii vor bloca orice încercare de înlocuire a lui Jeff Sessions, dacă preşedintele îl demite în timpul vacanţei din august a Congresului.

Preşedintele a început de săptămâna trecută să-l atace public pe Jeff Sessions, susţinând într-un interviu pentru NY Times că nu l-ar fi nominalizat niciodată dacă ştia că urma să se recuze din ancheta cu privire la Rusia.

Se pare că miliardarul republican are deja doi înlocuitori pentru Jeff Sessions, fiind vorba de senatorul Ted Cruz sau de fostul primar newyorkez Rudi Giuliani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.