Alegătorii din Republica Moldova s-au întors duminică la urne şi au făcut o alegere proeuropeană în cazul multora dintre consiliile municipale disputate în turul al doilea al alegerilor locale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După turul doi de scrutin de duminică, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu controlează puţin peste o treime din cele aproape 900 de consilii din ţară, un rezultat pe care partidul îl consideră un succes.

Preşedinta Maia Sandu avertizase înainte de alegeri că forţele pro-ruse din ţară, în special oligarhul fugar Ilan Şor, au trimis bani în Moldova pentru a "cumpăra" alegătorii. Aliaţilor lui Şor li s-a interzis să candideze cu două zile înainte de primul tur, iar acesta, aflat în exil în Israel, s-a plâns că această decizie l-a costat succesul electoral.

Alegătorii din cel de-al doilea oraş din Moldova, Bălţi, au ales ca primar un reprezentant al „Partidului nostru”, un grup care care cere ca Moldova să cultive legături favorabile cu toţi vecinii săi. Aleksandr Petkov l-a învins pe rivalul din partea Partidului Socialist, favorabil Rusiei.

Alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Ungheni au fost câştigate de candidatul independent Vitalie Vrabie, în defavoarea reprezentantului PAS.

De asemenea, un independent a câştigat în Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, din sudul ţării, unde alegerile regionale din mai fuseseră câştigate de Evghenia Guţul, din partidul lui Şor.

Iar în Călăraşi, oraş din centrul ţării, un candidat PAS va conduce acum consiliul local.

Ion Ceban, care a candidat sub sigla unui partid pe care fondat de el, după ce anterior fusese ales din partea socialişilor, a fost reales primar al capitalei Chişinău, încă din primul tur de scurtin. Susţinătorii preşedintei Maia Sandu sugerează că acesta ar putea avea simpatii pro-ruse, deşi în ultimul timp şi-a schimbat discursul politic faţă de momentul în care a fost ales în primul mandat.

Unul dintre aliaţii preşedintei Maia Sandu a avertizat zonele care i-au susţinut pe oponenţii săi că vor primi mai puţine fonduri publice. Igor Grosu, preşedintele parlamentului moldovean, a declarat că acele zone care au revenit la consilii ostile iniţiativelor proeuropene ale Maiei Sandu riscă să nu primească nimic din finanţările generoase oferite în ultimii trei ani de Uniunea Europeană. "Cei care au votat pentru reprezentanţii bandiţilor şi ai acelor ţări care nu ne doresc binele vor purta răspunderea pentru alegerea lor", a declarat el la Vocea Basarabiei. "Acele localităţi care au votat pentru primari cu viziuni clar pro-europene vor fi primele care vor beneficia de sprijinul venit din partea ţărilor Uniunii Europene", a asigurat Igor Grosu.

Ilan Şor a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru participarea sa la o fraudă bancară uriaşă. Un partid care îi purta numele a fost ulterior scos în afara legii de către Curtea Constituţională. Susţinătorilor lui Şor li s-a interzis să candideze sub sigla unui alt partid, din motive de securitate, cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor, inclusiv Arinei Corşicova, candidata sa vedetă din Bălţi.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat într-un raport după primul tur de scrutin că decizia de interzicere a unor candidaţi a "limitat alegerea alegătorilor şi a dus la curse necompetitive în unele localităţi mai mici".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.