Alianţa arabo-kurdă care luptă împotriva Statului Islamic în Siria a declarat marţi pentru AFP că a primit - pentru prima dată - blindate americane, în baza unei decizii a administraţiei lui Donald Trump, care i-a promis totodată ”mai multă susţinere”, relatează Agence France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele Democratice Siriene (FDS) au primit pentru prima dată blindate americane. Acest lucru s-a întâmplat după venirea administraţiei lui Donald Trump la putere (...), care a promis mai multă susţinere” FDS, a declarat Talal Sello, un purtător de cuvânt al acestor forţe.

”În trecut primeam arme, muniţie. Odată cu blindatele intrăm într-o nouă fază de susţinere”, a precizat el.

Întrebat dacă această primă livrare de blindate a fost aprobată de noua administraţie americană sau de către administraţia lui Barack Obama, Sello a răspuns că administraţia Trump este cea care a luat această decizie.

”Au avut loc întâlniri între FDS şi reprezentanţi ai noii administraţii şi ne-au promis mai multă susţinere, în special în bătălia de la Rakka”, principalul bastion al Statului Islamic în Siria, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Săptămâna trecută, noul preşedinte american le-a dat termen până la sfârşitul lui februarie conducătorilor săi militari să prezinte un plan ”pentru învingerea” Statului Islamic, gruparea jihadistă responsabilă de atrocităţi în Siria şi Irak şi de atentate sângeroase mai ales în Europa.

FDS, dominată de forţe kurde, dar din care fac parte şi combatanţi arabi, a anunţat în noiembrie o mare ofensivă în vederea recuceririi Rakka.

Într-o Sirie sfâşiată de război din 2011, această alianţă a fost creată în octombrie 2015 - cu susţinerea Statelor Unite - în vederea respingerii jihadiştilor din nordul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.