Preşedintele iranian Ebrahim Raisi l-a numit luni pe Ali Akbar Ahmadian, un general din cadrul gardienilor Revoluţiei, în funcţia de secretar al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, în locul lui Ali Shamkhani, care a deţinut mult timp acest post şi care a contribuit la o apropiere a Teheranului de ţări arabe de la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ali Akbar Ahmadian a fost numit secretar al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale prin decret prezidenţial”, anunţă preşedinţia iraniană pe site.

Consiliul Suprem al Securităţii Naţionale este însărcinat să definească politicile apărării şi securităţii Iranului şi să-i apere interesele naţionale.

Hotărârile Consiliului sunt aprobate de către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Ahmadian, care a studiat la Universitatea Apărării Naţionale, era însărcinat cu Centrul Strategic al puternicului Corp al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, potrivit preşedinţiei iraniene.

El era totodată membru al Consiliului de Discernământ - o adunare însărcinată să-l consilieze pe liderul suprem.

Generalul Ahmadian a fost comandantul Marinei Gardienilor Revoluţiei şi şeful Statului Major Interarme al Gardienilor Revoluţiei, potrivit site-ului preşedinţiei iraniene.

Ali Shamkhani, în vârstă de 67 de ani, a deţinut timp de zece ani postul de secretar al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale şi a jucat un rol-cheie în recenta apropiere istorică a Iranului de Arabia Saudită.

Cele două puteri regionale rivale au încheiat în martie, prin intermediul Chinei, un acord în vederea restabilirii relaţiilor diplomatice, pe care le-au întrerupt în 2016.

Ali Shamkhani - care provine din minoritatea arabă şi care a fost şi comandant al Corpului Gardienilor Revoluţiei - a contribuit la o aplanare a tensiunilor cu anumite ţări de la Golful Persic.

El a fost numit în septembrie 2013 la conducerea Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale, în locul ultraconservatorului Said Jalili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.