Alexei Navalnîi a părăsit discret Germania, duminică, pentru a se întoarce în Rusia. Opozantul lui Vladimir Putin, care îi acuză pe şeful de la Kremlin că a comandat asasinarea sa printr-o tentativă de otrăvire, nu s-a prezentat pe aeroportul berlinez Schönefeld pentru check-in. Avionul său, închiriat de la compania rusă Pobeda cu destinaţia aeroportul rus Vnoukovo, a decolat la ora 14.45.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă voi fi arestat? este imposibil, sunt nevinovat", a spus el în faţa jurnaliştilor la bordul avionului.

De când cel mai mare duşman al preşedintelui Vladimir Putin şi-a anunţat miercuri intenţia de a se întoarce, serviciile din penitenciarele ruseşti (FSNI) l-au asigurat că vor fi "obligate" să-l aresteze pentru că a încălcat condiţiiledupă o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014. Alexei Navalnîi, 44 de ani, spune că a fost fabricat.

Lui Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.    

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.             

Mai mult de 2.000 de persoane au anunţat pe Facebook că intenţionează să vină să-l întâmpine, dar justiţia a avertizat că orice eveniment public "organizat" la aeroportul Vnoukovo este neautorizat. Videoclipuri publicate pe reţele de socializare arată că poliţia se află la faţa locului. 

Pentru experţi, întoarcerea lui Navalnîi este un ghimpe pentru Kremlin: a-l lăsa liber este o demonstraţie de slăbiciune, iar să-l închidă ar risca un nou scandal.              

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.