Opozantul rus încarcerat Aleksei Navelnîi, ai cărui apropiaţi nu mai aveau veşti despre el de aproape trei săptămâni, se află într-o colonie penitenciară la Kharp, în Arctica rusă, anunţă luni, de Crăciun, o purtătoare de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”L-am găsit pe Navalnîi. El se află în Colonia Penitenciară nr. 3 din localitatea Kharp”, anunţă pe X Kira Iarmîş.

Opozantul ”este bine”, iar avocatul său l-a vizitat luni, de Crăciun, anunţă ea.

Kharp, o mică localitate cu aproximativ 5.000 de locuitori, se află în Iamalo-Neneţ, o regiune izolată în nordul Rusiei.

Ea se află dincolo de Cercul Polar arctic, dincolo de care se află mai multe colonii penitenciare ruse.

Aleksei Navalnîi, un activist anticorupţie şi oaia neagră a lui Vladimir Putin, ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”extremism”.

”BUFNIŢA POLARĂ”

Colaboratorii săi apropiaţi nu mai aveau veşti despre el de la începutul lui decembrie, lucru care semnala un probabil transfer de la o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, situată la 250 de kilometri de Moscova, unde a fost deţinut anterior.

Potrivit verdictului de ”extremism” pronunţat împotriva lui Aleksei Navalnîi, opozantul urmează să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie cu ”regim special”, o categorie de închisori în care condiţiile de detenţie sunt cele mai dure, rezervate de obicei condamnaţilor pe viaţă sau celor mai periculoşi deţinuţi.

O colonie cu ”regim special” se află chiar lângă Kharp, Colonia Penitenciară 18 ”Bufniţa Polară”.

Însă Aleksei Navalnîi este încarcerat în prezent în altă colonie.

IZOLARE ÎNAINTE DE ALEGERILE PREZIDENŢIALE

”Încă de la început, a fost clar că autorităţile voiau să-l izoleze pe Aleksei, mai ales înainte de alegerile” prezidenţiale prevăzute în martie 2024, reacţionează pe X unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Ivan Jdanov.

Transferuri dintr-o colonie penitenciară în alta, în Rusia, durează adesea mai multe săptămâni de călătorie cu trenul, cu escale, o perioadă de timp în care rudele deţinuţilor rămân fără veşti.

Această lipsă de informaţii despre opozant a provocat îngrijorarea mai multor capitale din Occident şi a ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.