Opozantul rus Aleksei Navalnîi, încarcerat în Rusia de aproape doi ani, spune că şi-a petrecut noaptea de Anul Nou într-o celulă disciplinară, după ce a fost pedepsit de administraţia penitenciară chiar în ziua Revelionului, pentru că şi-ar fi făcut toaleta de dimineaţă „prea devreme”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un mesaj trimis avocaţilor săi şi publicat luni pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi povesteşte că administraţia închisorii sale a decis la 31 decembrie să-i aplice 15 zile de „izolare” pentru că a încălcat regulile. Potrivit opozantului rus, care este închis într-o închisoare situată la 200 de kilometri de Moscova, el a fost acuzat că şi-a făcut toaleta de dimineaţă la ora 5:24, adică cu 36 de minute înainte de ora regulamentară, 6:00.

„Şi aşa mi-au distrus planurile de a avea un Revelion grozav, cu un pachet de chipsuri şi o conservă de saira (un peşte originar din Japonia, n.r.), pe care le pusesem deoparte”, spune ironic Aleksei Navalnîi.

El a povestit că şi-a petrecut toată noaptea de Anul Nou dormind de la 21:00 la 5:00, conform programului închisorii, alături de alţi doi deţinuţi, dintre care unul „psihopat”, care ţipa.

„În general, sunt mulţumit. Oamenii plătesc pentru a avea un Revelion original, pentru mine a fost gratis”, a comentat el cu umor.

A fost a zecea oară când a fost trimis în celula de „pedeapsă” pe parcursul anului trecut.

El a mai povestit că unul dintre colegii săi obişnuiţi de celulă, cu care a stat în ultimele luni, are probleme de igienă şi arată ca un om al străzii. „Trebuie să-i spun de-acum tractoristul, pentru că l-am spălat bine şi asta este profesia lui”, spune Navalnîi. El susţine că administraţia îl obligă pe acest deţinut să facă naveta între celulă şi infirmerie, care este afectată de o epidemie de gripă. „Se pare că îl folosesc ca pe o armă bacteriologică, nu e de mirare că este deprimat”, a comentat Navalnîi, înainte de a încheia cu un „La mulţi ani cu sănătate!”.

Aleksei Navalnîi, principalul opozant public al lui Vladimir Putin, a fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară, după ce fusese otrăvit cu noviciok, o toxină letală, în timp ce se afla într-o deplasare în Siberia, o acţiune pe care el o pune pe seama Kremlinului.

În martie anul trecut, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare în cadrul unui penitenciar cu regim dur pentru acuzaţii de fraudă, pe care le consideră fictive. În octombrie anul trecut, el a anunţat că se confruntă cu noi acuzaţii ce i-ar putea aduce până la 30 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.