Încarcerat deja de nouă ani în condiţii îngrozitoare, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, îşi aşteaptă vineri o nouă condamnare, de data aceasta pentru "extremism", o infracţiune pentru care procurorii au cerut 20 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cele 18 luni ale invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei, Rusia lui Vladimir Putin a orchestrat un val de represiune la o scară fără precedent, care aminteşte de epoca sovietică. Practic, toate figurile majore ale opoziţiei au fost aruncate în închisoare sau forţate să plece în exil. Mii de cetăţeni obişnuiţi au fost, de asemenea, urmăriţi în justiţie, în special pentru că au denunţat conflictul, unii dintre ei primind sentinţe grele.

Opozant de lungă durată a liderului rus, Aleksei Navalnîi a văzut cum sistemul de justiţie s-a întors împotriva sa încă înainte de conflictul din Ucraina, dar soarta sa s-a înrăutăţit de atunci. El a fost încarcerat la întoarcerea sa în Rusia, la începutul anului 2021, după ce a supravieţuit in extremis unei otrăviri pe care o atribuie serviciilor de securitate ruseşti. De atunci, a mai fost condamnat de două ori.

Cel mai recent proces al său, intentat pentru "extremism", se desfăşoară cu uşile închise în colonia penală IK-6 de la Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova. Condamnat în iunie 2022 într-un caz de fraudă pe care el îl descrie ca fiind o răzbunare politică, activistul în vârstă de 47 de ani execută deja acolo o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Aleksei Navalnîi, care este plasat frecvent în izolare şi se confruntă cu probleme de sănătate, a declarat joi că se aşteaptă la o "sentinţă lungă, stalinistă".

"Formula de calcul este simplă: ceea ce a cerut procurorul, minus 10-15%. Au cerut 20 de ani, vor da 18 sau ceva de genul ăsta", a declarat el într-un mesaj postat pe internet de apropiaţii săi.

Aleksei Navalnîi, care s-a făcut remarcat prin anchetele sale privind corupţia sistemului lui Vladimir Putin şi prin protestele pe care le-a iniţiat, este acuzat că a creat o "organizaţie extremistă". Fondul său anticorupţie (FBK) a fost efectiv interzis în 2021 pentru "extremism".

CE ÎL AŞTEAPTĂ PE NAVALNÎI

Din închisoare, opozantul a devenit de asemenea un critic acerb al conflictului din Ucraina, dorit de Kremlin. La procesul său, el a denunţat "zecile de mii de morţi în războiul cel mai stupid şi fără sens al secolului XXI".

"Mai devreme sau mai târziu (Rusia) îşi va reveni. Şi depinde de noi să ştim pe ce se va baza în viitor", a adăugat el.

Kremlinul îl prezintă pe NavalnÎI ca pe un simplu infractor, insistând că procedurile împotriva sa nu sunt motivate politic.

Prin intermediul mesajelor trimise de avocaţii săi, NavalnÎI îşi povesteşte viaţa în închisoare pe internet, denunţând adesea în mod ironic hărţuirea la care este supus.

El a fost trimis de 17 ori într-o celulă disciplinară, unde este obligat să asculte discursuri ale lui Vladimir Putin.

Într-una dintre aceste celule îşi aşteaptă în prezent verdictul, fiind în prezent pedepsit cu 13 zile de izolare pentru că s-a "prezentat greşit" în faţa gardienilor săi, a explicat pe Twitter avocatul său Vadim Kobzev.

Condiţiile de detenţie ale lui Aleksei Navalnîi s-ar putea înrăutăţi şi mai mult după verdictul de vineri.

Parchetul cere ca acesta să fie transferat într-o colonie penitenciară cu "regim special", una dintre cele mai cunoscute închisori din Rusia, rezervată de obicei celor mai periculoşi infractori şi celor condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Maratonul judiciar al lui Navalnîi s-ar putea să nu se încheie, însă, aici. El spune că este, de asemenea, urmărit penal pentru "terorism" într-un alt caz, despre care se cunosc puţine detalii în acest stadiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.