Opozantul rus Aleksei Navalnîi îl acuză pe Vladimir Putin de faptul că a comandat otrăvirea sa, pe care Moscova continuă să o conteste, şi promite să se întoarcă în ţară pentru a-şi continua lupta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Afirm că Putin se află în spatele acestui act. Nu văd altă explicaţie”, a declarat el săptămânalului german Der Spiegel , care a publicat joi un lung interviu cu opozantul, primul după externarea din spitalul berlinez în care a stat două săptămâni în comă.

Această acuzaţie este ”fără fundament şi inacceptabilă”, a denunţat, în replică, un purtător de cuvânt al Kremlinului, acuzând că servicii occidentale de spionaj - inclusiv CIA - ”lucrează” cu opozantul.

”Navalnîi n-are nicio ruşine. E un scelerat. Putin i-a salvat viaţa”, a acuzat anterior preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentuluirus, Viaceslav Volodin.

”Nu înţeleg nimic din asta. De la ce m-a salvat?”, i-a replicat Navalnîipe Instagram.

”Potrivit lui Putin însuşi, singurele lucruri de la care m-ar fi putut salva sunt alcoolul, diabetul sau o simulare a otrăvirii”, a denunţat opozantul, referindu-se la diverse teorii vehculate de puterea rusă cu scopul de a explica starea de rău care l-a cuprins în avion.

DETERMINARE

Aceste schimburi de replici au loc în timp ce liderii ţărilor europene se reunesc joi într-un summit. Problema răspunsului pe care UE să-l dea Rusiei în acest dosar ar putea fi abordată în cadrul reuniunii.

Germania, care deţine preşedinşia semestrială a Consiliului UE, a ameninţat Moscova cu sancţiuni. Iar Angela Merkel s-a dus personal să-l viziteze pe Aleksei Navalnîi la Spitalul Charité, unde a primit îngrijiri timp de o lună.

De când a fost externat, în urmă cu o săptămână, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, trăieşte la Berlin - sub protecţia poliţiei -, împreună cu soţia sa Iulia şi fiul său, a declarat el pentru Der Speiegel. Perioada convalescenţei riscă să fie lungă.

Însă el şi-a exprimat determinarea de a se întoarce în ţara sa, imediat ce se reface.

”Nu-i voi face lui Putin cadoul de a nu mă întoarce în Rusia”, a declarat el. ”Obiectivul meu este să-mi intru în formă cât mai repede posibil, pentru a mă putea întoarce”.

”Datoria mea este, în prezent, să rămân aşa cum sunt, (adică) cineva căruia nu-i e frică. Şi nu mi-e frică!”, avertizează el.

Un neobosit activist în lupta împotriva corupţiei şi un critic feroce al Kremlinului, lui Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, la bordul  unui avion cu care se întoarcea din Siberia.

Trei laboratoare europene au conchis că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput în scopuri militare în epoca sovietică.

Potrivit susţinătorilor lui Navalnăi, urme de noviciok au fost găsite pe o sticlă de apă luată din camera sa de hotel din Siberia, unde se afla în campanie de susţinere a unor candidaţi în alegerile locale.

Într-o postare recentă, Navalnîi le-a mulţimit poliţilor avionului, care a aterizat de urgenţă la Omsk, în Siberia, după ce i s-a făcut rău, salvându-i viaţa.

”Planul asasinilor era simplu: să mă simt rău la 20 de minute de la decolare, după 15 minute să-mi pierd cunoştinţa şi (...) după o oră să ajung într-un sac de plastic negru”, scria el.

”SUDORI RECI”

În Der Spiegel, el povesteşte starea de rău din avion.

”M-au cuprins sudori reci. I-am cerut o batistă Kirei (Iarmîş, consiliera sa), (aflată) alături de mine. Apoi îi spun: «Vorbeşte-mi, am nevoie să aud o voce, ceva nu e în regulă cu mine». Ea mă priveşte ca şi cum eram nebun şi începe să vorbească”.

”Ies de la toaletă, mă îndrept către steward - şi în loc să-i cer ajutorul, îi spun, spre propria mea surprindere: «Am fost otrăvit. Sunt pe cale să mor». Iar apoi mă culc pe jos, în faţa lui, pentru a muri”, povesteşte el.

Kremlinul i-a dat asigurări că este ”liber” să se întoarcă în Rusia.

Însă, în paralel, executori judecătoreşti i-au blocat conturile bancare şi partea de apartament pe care Navalnîi o deţine la Moscova, în timp ce se afla în comă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a opozantului, aceste noi decizii ale justiţiei au legătură cu un contencios al opozantului şi al uneia dintre aliatele sale, Liubov Sobol, cu un om de afaceri sulfuros cu legături cu Kremlinul, Evgheni Prigojin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.