Fostul prim-ministru al Republicii Cehe, Andrej Babis, îşi pregăteşte terenul pentru o confruntare dură în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi, după înfrângerea surprinzătoare din primul tur de scrutin, s-a grăbit să-l compare cu Vladimir Putin pe rivalul său, Petr Pavel, un fost general care a deţinut funcţii înalte la NATO, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, după închiderea urnelor din primul tur de scrutin, Andrej Babis s-a clasat pe locul al doilea, la mică distanţă de generalul Petr Pavel, fost şef al Statului Major al armatei şi preşedinte al Comitetului militar al NATO. Cei doi vor concura într-un nou scrutin, în 27 şi 28 ianuarie, pentru a-i urma lui Milos Zeman în funcţia de preşedinte al Cehiei, într-o ţară în care disputele pe tema trecutului comunist încă sunt cu priză la public.

Opt candidaţi au concurat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar Petr Pavel a obţinut 35,4 la sută din voturi, devansându-l cu puţin pe Babis, care a avut 34,99% din voturi, în condiţiile unei rate de prezenţă la vot de 68,23%. Singura femeie care a candidat, economista Danuse Nerudová, care era aproape la egalitate cu cei doi în sondajele de opinie dinaintea alegerilor, a terminat pe locul al treilea, la distanţă, cu un scor de numai 13,9% la sută din voturi.

CITEȘTE ȘI Cehia: Generalul în rezervă Petr Pavel, uşor avans în faţa fostului premier Andrej Babis, după primul tur al alegerilor prezidenţiale

În ciuda marjei strânse, rezultatul îl pune pe miliardarul Andrej Babis în faţa unei lupte grele pentru a-i câştiga de partea sa pe alegătorii necesari pentru a se impune în turul doi, mai ales după ce Nerudova şi alţi doi candidaţi învinşi, Pavel Fischer şi Marek Hilser, au anunţat imediat după înfrângere că îl susţin pe Pavel.

BABIS: "ŞTIŢI CINE MAI ESTE OFIŢER DE INFORMAŢII ÎN FRUNTEA UNUI STAT? PREŞEDINTELE VLADIMIR PUTIN! PENTRU ASTA A FOST PREGĂTIT ŞI DOMNUL PAVEL"

Conştient de şansele din ce în ce mai mari pe care fostul general le are împotriva sa, miliardarul Andrej Babis, fost premier, considerat un populist, a lansat un atac dur la adresa lui Petr Pavel într-o conferinţă de presă susţinută imediat după anunţarea rezultatelor. Babis, în vârstă de 68 de ani, l-a atacat pe rivalul său pentru faptul că a fost membru al partidului comunist şi că a participat la un curs de pregătire pentru serviciile militare de informaţii înainte de Revoluţia de catifea din 1989, care a adus sfârşitul comunismului în fosta Cehoslovacie.

Babis a spus că Pavel este "desemnat de guvern" şi că fost ofiţer de informaţii comunist. "Ştiţi cine mai este ofiţer de informaţii în fruntea unui stat? Preşedintele rus Vladimir Putin. Putin a fost lansat şi trimis ca agent KGB în anii 1980 la Berlin. Pentru asta a fost pregătit şi domnul Pavel, pentru a fi plantat în spatele liniilor inamice, ca să-i facă pe oamenii de acolo să coopereze", le-a spus Babis jurnaliştilor.

Babis, care deţine două ziare cotidiene şi cel mai mare post de radio comercial din ţară, a mai afirmat că se pun la punct planuri pentru a fi publicate în zilele următoare materiale "compromiţătoare" la adresa sa, inclusiv fotografii trucate şi acuzaţii care îl leagă de KGB.

Atacul său a fost privit în general ca fiind ridicol, notează The Guardian, criticii subliniind propriile legături din trecut ale lui Babis cu poliţia secretă din perioada comunistă, StB, pentru care a acţionat ca informator, conform unor documente confirmate ca fiind autentice de către Curtea Constituţională din Slovacia, ţara sa natală.

Jiří Pehe, analist politic şi director al Universităţii New York din Praga, spune că Babis încearcă de fapt să îi convingă pe alegătorii cu vederi liberale ai candidaţilor care îl susţin pe Pavel să se abţină în turul al doilea de la vot.

"Cei trei candidaţi care l-au susţinut pe Pavel au obţinut 1,2 milioane de voturi în total, iar Babis face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i convinge pe aceşti alegători că Pavel este doar un alt fost aparatcik comunist şi spion. Dar, dacă nu se întâmplă ceva total neaşteptat, Pavel va câştiga. Pentru a trece pragul de 50% plus unu, el are nevoie de aproximativ 500.000 de voturi în plus, iar teoretic are la dispoziţie 1,2 milioane de voturi", a arătat profesorul Pehe.

CINE ESTE GENERALUL PETR PAVEL

Fost paraşutist de elită, generalul Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, a devenit cunoscut pentru eliberarea trupelor franceze asediate de sârbi în timpul războiului din Bosnia, în 1993. Deşi avea o educaţie militară sovietică, după ce Republica Cehă a aderat la NATO în 1999, Pavel a petrecut trei ani la comandamentul regional al Alianţei din Ţările de Jos, înainte de a deveni şef de Stat Major al armatei cehe şi apoi şef al Comitetului militar al NATO, care îl consiliază pe secretarul general al Alianţei.

Rolul preşedintelui ceh este în mare parte ceremonial, dar şeful statului numeşte guvernul, alege guvernatorul băncii centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul-şef al forţelor armate.

Preşedintele în exerciţiu, Milos Zeman, un politician controversat şi un consumator înrăit de alcool, care a mărturisit odată că bea şase pahare de vin şi trei pahare de alcool tare pe zi, a exercitat o influenţă mai mare asupra politicii cehe decât predecesorii săi, Vaclav Havel şi Vaclav Klaus.

Babis şi-a prezentat candidatura ca fiind un vot de protest la adresa guvernului de centru-dreapta pe care îl acuză că nu face prea multe în contextul crizei economice şi a promis că îl va pune sub presiune dacă va fi ales."Aş încerca să conving guvernul să înceapă în sfârşit să ajute oamenii, să rezolve problema preţului energiei electrice", a declarat Babis vineri, după ce a votat într-o suburbie din Praga.

Guvernul nu are un candidat propriu, dar i-a susţinut pe generalul Pavel şi pe profesoara de economie Danuse Nerudova.

BABIS, RETICENT ÎN A SUSŢINE UCRAINA

Zeman a provocat diviziuni în societatea cehă şi şi-a extins puterile constituţionale în disputele cu rivalii. Cum nu mai poate candida pentru un al treilea mandat, el l-a susţinut pe miliardarul populist Andrej Babis, care tocmai a fost „spălat” în justiţie, cu câteva zile înainte de alegeri, de acuzaţii de fraudă cu fonduri europene. În timp ce era prim-ministru în perioada 2017-2021, Babis a fost găsit în conflict de interese de către Comisia Europeană din cauza subvenţiilor europene folosite pentru finanţarea unei firme din imperiul său de afaceri, Agrofert. 

Dintre favoriţii acestor alegeri, Babis a fost cel mai reticent în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei, pledând pentru discuţii de pace şi pronunţându-se împotriva livrării mai multor arme către Ucraina. Dar această politică este în mâinile guvernului, care a fost printre cei mai fermi susţinători ai Kievului.

Zeman şi Babis au avut relaţii călduroase cu liderul ungar Viktor Orban, în timp ce Petr Pavel s-a distanţat de el şi a declarat că diferenţele între valorile împărtăşite în materie de stat de drept ridică problema ieşirii din Grupul de la Visegrad, din care mai fac parte Polonia şi Slovacia.

Pavel s-a pronunţat în favoarea adoptării monedei euro şi a continuării tradiţiei politicii externe a lui Vaclav Havel, bazată pe drepturile omului. Spre deosebire de Zeman, el susţine relaţii mai stârnse cu Taiwanul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.