Conservatorii din opoziţia germană sunt pe cale să câştige, duminică, alegerile de stat din Hesse şi Bavaria, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne realizate de postul public de televiziune ARD, subliniind nemulţumirea faţă de guvernul federal de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Hesse, creştin-democraţii conservatori (CDU) au obţinut 35,5% din voturi, faţă de 16% pentru social-democraţii lui Scholz, dând o lovitură personală ministrului de interne Nancy Faeser, care a candidat în fruntea SPD în acest land.

În Bavaria, partidul-soră al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU), obţine 37% din voturi - cel mai slab rezultat din 1950 încoace, deşi este suficient de probabil pentru a continua coaliţia cu Partidul Populist al Alegătorilor Liberi, cu 14%. SPD, care este în mod tradiţional slab în Bavaria, a rămas în urmă cu 8,5% din voturi.

Cei doi parteneri juniori din coaliţia lui Scholz, Verzii şi Democraţii Liberi (FDP), s-au descurcat mai prost decât la alegerile din 2018 în cele două state - FDP fiind pe cale să iasă din Parlament în Bavaria.

Între timp, Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, a înregistrat progrese, ajungând la 16% în Hesse şi 15% în Bavaria, faţă de 13,1% şi, respectiv, 11,6% în 2018.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.