Secretarul american al Justiţiei Bill Barr nu a constat suficiente ”fraude” pentru a invalida victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, contrar afirmaţiilor lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ultraconservator în vârstă de 70 de ani este primul membru al cercului apropiat al preşedintelui în exerciţiu care se distanţează în md public de acuzaţiile cu privire la ”trucarea” alegerilor ale lui Trump.

”În acest stadiu, nu am văzut vreo fraudă la o scară susceptibilă să schimbe rezultatul alegerilor”, a declarat el marţi într-un interviu acordat agenţiei americane de presă Associated Press (AP).

”Au existat acuzaţii de fraude sistematice, potrivit cărora maşini ar fi fost programate să falsifice rezultatul alegerilor”, a amintit el. Însă departamentele Securităţii Interne şi Jusrtiţiei ”au anchetat, iar pentru moment nu au găsit nimic care să susţină aceste acuzaţii”.

Bill Barr a fost văzut marţi la Casa Albă. Această vizită era ”prevăzută” înainte de publicarea declaraţiilor sale, a dat asigurări purtătoarea sa de cuvânt Kerri Kupec, fără să pună capăt unor specualaţii cu privire la posibilă plecare din post a ”Attorney General".

”Presupun că el va următorul care va fi destituit, pentru că spune de-acum că nu a existat fraudă”, declară liderul senatorilor democraţi Chuck Schumer.

La patru săptămâni după alegeri, Donald Trump refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea. Împreună cu aliaţii săi, el a formulat zeci de recursuri în justiţie, dintre care majoritatea au fost respinse de către tribunale sau au fost abandonate.

”TOT RESPECTUL NOSTRU”

Trump i-a reproşat duminică secretarului său al Justiţiei şi poliţiei federale (FBI) că nu l-au ajutat în lupta sa. ”Eu sint daţi dispăruţi”, a declarat el la Fox News.

”Există o tendinţă tot mai mare de folosire a sistemului judiciar ca instrument de rezolvare a tuturor problemelor, iar atunci când oamenii sunt nemulţumiţi de ceva ei  se aşteaptă ca secretarul Justiţiei să debarce şi să «ancheteze»”, şi-a exprimat regretul Bill Barr.

Acest adevărat pilon al Guvernului Trump, foarte apreciat de către aleşii republicani, s-a ferit până acum să-l contrazică pe preşedinte şi l-a susţinut - înainte de alegeri -, punând în discuţie fiabilitatea votului prin corespondenţă.

La începutul lui noiembrie, el i-a autorizat pe procurorii federali să ancheteze cu privire la presupuse fraude - fără să aştepte certificarea rezultatelor de către state -, contrar uzanţelor. Însă i-a îndemnat să intervină numai în cazuri de acuzaţii ”substanţiale” şi ”credibile”.

Declaraţiile sale reprezintă, astfel, o lovitură deosebit de dură pentru Donald Trump.

Într-un comunicat, avocaţii preşedintelui au încercat să le minimalizeze.

”Cu tot respectul nostru faţă de Attorney General, nu a avut loc vreun fel de anchetăla Departamentul Justiţiei”, au scris într-un comunicat Rudy Giuliani şi Jenna Ellis.

”Opinia sa nu pare să aibă la bază o cunoaştere sau o anchetă cu privire la nereguli substanţiale şi dovezi de fraude sistematice”, au adăugat ei, promiţând ”să-şi continue căutarea adevărului”.

În scrutinul de la 3 noiembrie, fostul vicepreşedinte american Joe Biden a obţinut peste 80 de milioane de voturi, iar Donald Trump un pic sub 74 de milioane.

Democratul a reuşit să obţină victorii într-o mână de state-cheie, care au votat cu republicanii în 2016, şi dispune de 306 de mari electori, în timpce rivalul său dispune de 232.

Chiar dacă preşedintele în exerciţiu nu-şi recunoaţte înfrângerea, Colegiul Electoral urmează să confirme victoria preşedintelui ales la 14 decembrie, care urmează să intre în funcţie la 20 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.