Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar alegătorii moldoveni sunt aşteptaţi să decidă până la ora 21.00 între prooccidentala Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon. După ora 19.00, prezenţa la vot a depăşit 52%.
UPDATE 20.54: Protest în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale. Mai multe persoane cer demisia reprezentanţilor comisiei
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Mai multe persoane protestează, duminică seară, cu puţin înainte de ora 21.00, când se închid secţiile de vot din Republica Moldova, în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale, cerând demisia reprezentanţilor acesteia, transmite Unimedia.
Protestul are loc după ce în mai multe secţii de votare de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, iar sute de persoane nu au putut să voteze.
Protestatarii scandează "Demisia! La puşcărie!”.
UPDATE 20.07: Republica Moldova: Peste 1.560.000 de alegători moldoveni au votat. Prezenţa la urne era de peste 52% la ora 19.00
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat că peste 1.560.000 de alegători moldoveni au votat până la ora 19.00, iar prezenţa la urne la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale este de peste 52%. La secţiile de votare din străinătate, unde au fost cozi pe tot parcursul zilei, au votat peste 121.000 de persoane.
Circumscripţia unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la urne este municipiul Chişinău (55%), iar cea mai scăzută prezenţă este în raionul Cantemir (39%).
Cei mai mulţi alegători au votat în localitatea Pocrovca din raionul Donduşeni (84%), iar cei mai puţini şi-au exercitat dreptul la vot în Caracuşenii Vechi din raionul Briceni.
În secţiile de votare din străinătate au votat, până la ora 19.00, peste 121.000 de persoane. Astfel, în Italia au votat 43.000 de cetăţeni moldoveni, în România - 14.331, în Franţa - 9.243, iar în Rusia - 8.332.
Secţiile de vot pentru alegerile din Republica Moldova se închid la ora 21.00.
UPDATE 18.01: Peste 1,4 milioane de alegători moldoveni au votat, iar prezenţa la urne este de 48,23% până la ora 17.00
Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.429.160 de alegători moldoveni au votat până la ora 17.00, iar prezenţa la urne este deja de 48,23%. De asemenea, un număr de 100.102 de alegători au votat în secţiile din străinătate, - adică 7% din voturile exprimate până la ora 17.00.
Dintre alegătorii moldoveni care au votat până la ora 17.00, un număr de 759.784 sunt femei, iar ceilalţi 669.374 sunt bărbaţi. De asemenea, cei mai numeroşi la urne s-au dovedit a fi persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 de ani, reprezentând 29,13% dintre alegătorii care au votat până la ora 17.00.
Cea mai mică prezenţă de vot a fost înregistrată în categoria de vârstă de peste 71 de ani, în vreme ce tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă doar 10,41% dintre alegătorii care au votat până la ora 17.00.
O mobilizare generală a alegătorilor moldoveni are loc în diaspora, unde s-au format cozi lungi la cele mai multe secţii de votare.
UPDATE 14.54: Vot masiv al transnistrenilor la Varniţa şi Rezina
O prezenţă masivă la vot la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova este la secţiile de votare din Rezina şi Varniţa, scrie deschide.md, care notează că în preajma acestor secţii sunt parcate maşini cu numere transnistrene, iar mai multe persoane au semnalat pe Facebook că este organizat transportul gratuit la secţiile de votare pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.
Potrivit sursei citate, la secţia de votare din oraşul Rezina se înregistrează una dintre cele mai mari prezenţe la vot, fiind o mobilizare fără precedent a cetăţenilor moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană. Aceeaşi situaţie este şi la secţia de votare din Varniţa, din apropierea oraşului Bender.
În preajma secţiilor de votare din aceste oraşe sunt parcate mai multe maşini cu numere transnistrene, iar un utilizator Facebook a postat un anunţ în care se vorbeşte despre organizarea transportului gratuit la secţiile de votare pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană. "În Rezina se aduc oameni în masă din Râbniţa cu microbuze. La ieşire din secţie li se fotografiază ştampila din fişa insoţitoare a buletinului drept dovadă ca au votat. Se vorbeşte că primesc pentru asta 300 lei”, a scris Sergiu Lupaşcu.
Un alt mesaj a fost postat de Alexandru Barbăroşie, din Varniţa: „Stimati cetaţeni ai R. Moldova, Atentie!!! Aşa voteaza cei din Tiraspol si Bender la Varnita, sectia devotare Nr. 41. Cum credeţi, cu cine votează ei? Ei ne vor decide Viitorul? Mobilizare Ţară!!! Toţi la Vot!!!”.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii (CEC) Moldova, peste 4800 de alegători care îşi au domiciliul în stânga Nistrului şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 13.00. În urmă cu două săptămâni, au votat în total 6.900 de alegători din regiunea transnistreană.
Prezenţa cea mai mare la vot este la Rezina, unde până la ora 13.00 au votat 1023 de alegători transnistreni, comparativ cu cifra totală de 1.117 alegători în primul tur.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.020.147 de alegători moldoveni au votat până la ora 14.00, iar prezenţa la urne este deja de 35.15%, mai ridicată comparativ cu primul tur al scrutinului prezidenţial. De asemenea, un număr de 58.042 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 5,69% din voturile exprimate până la ora 14.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, în special la Milano, Mestre, Moscova, Londra, Bucureşti şi Frankurt.
Dintre alegătorii moldoveni care au votat până la ora 14.00, un număr de 531.702 sunt femei, iar ceilalţi 488.432 sunt bărbaţi. De asemenea, cei mai numeroşi la urne s-au dovedit a fi persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 de ani, reprezentând 32,63% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.
Cea mai mică prezenţă de vot a fost înregistrată în categoria de vârstă de peste 71 de ani, în vreme ce tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă doar 8,96% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.
UPDATE 12.50: Candidatul PAS, Maia Sandu, a votat: "Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga"
Candidatul PAS, Maia Sandu, s-a arătat încrezătoare că va câştiga alegerile, dacă acestea vor fi corecte. "Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem", a spus Maia Sandu, după ce a votat.
Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit şi de care sunt tare impresionată. Am votat pentru oamenii care cred în corectitudine, în muncă cinstită, în educatie, în bun simţ. Le multumesc celor care s-au mobilizat şi au ajuns la vot, am demonstrat că suntem mulţi şi suntem puternici. Îi rog pe cei care nu au ajuns la vot să facă acest lucru. Votul dumneavoastră este foarte important pentru noi toţi. Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem, aşa cum am demonstrat ăi până acum”, a declarat Sandu, după ce a votat.
Ea le-a mulţumit şi cetăţenilor moldoveni din diaspora care au mers în număr mare la vot.
"Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga. Vreau să-i rog pe toţi cetăţenii să fie calmi şi să aşteptăm rezultatele. Eu sunt încrezătoare că noi vom învinge", a adăugat Maia Sandu.
Candidatul PAS a mai spus că au fost deja înregistrate anumite încălcări, însă o decizie asupra acestui lucru va fi luată numai după ce vor fi analizate toate rapoartele CEC, dar şi ale observatorilor, menţionând că ea contează pe vigilenţa observatorilor, dar şi a cetăţenilor.
Întrebată care vor fi primele lucruri pe care le va face în calitate de preşedinte, Maia Sandu a declarat că va reda încrederea cetăţenilor în statul Republica Moldova. Pentru asta va numi în funcţiile pe care poate preşedintele RM să le numească, oameni cinstiţi şi oneşti.
UPDATE 11.32: Andrian Candu a declarat la urne că alegerile prezidenţiale au divizat puternic societatea
Preşedintele Parlamentului Moldovean, Andrian Candu, a declarat duminică dimineaţă la urne că ultimele săptămâni de campanie au fost extrem de grele şi au divizat mai mult societatea moldoveană. Candu a susţinut anterior că va vota pentru preşedintele care va continua calea europeană şi reformele deja începute de apropiere a Chişinăului de UE, transmite deschide.md
Din păcate! Mâine, unul din cei doi candidaţi va fi declarat preşedinte al Republicii Moldova. Îmi doresc ca cel ales să fie parte a reformelor începute, iar cel vare va pierde - să ştie să recunoască şi să meargă mai departe”, a precizat Candu.
De asemenea, politicianul şi-a exprimat speranţa ca aceste alegeri să reprezinte un imbold pentru majoritatea parlamentară şi pentru executiv.
Între timp, a votat şi actualul preşedinte moldovean, Nicolae Timofti. Acesta şi-a exprimat speranţa că moldovenii se vor alege cu un preşedinte care va reuşi să facă mai multe decât el.
”Vreau să fie un preşedinte care să reuşească mai mult decât am reuşit eu. Doresc ca cetăţenii noştri să fie asiguraţi cu tot ce este necesar şi să le fie respectate drepturile constituţionale”, a declarat Timofti.
Peste 500.000 de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 11.00, iar prezenţa la vot a ajuns la 17%. De asemenea, s-au format cozi lungi la secţiile de vot din străinătate, în special în Londra şi Moscova.
Liderul PSRM, Igor Dodon, este convins că va obţine victoria în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. El a declarat că cetăţenii vor pace şi i-a îndemnat pe oponenţii săi să recunoască rezultatele scrutinului, potrivit deschide.md.
"Majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o direcţie mai bună. Eu voi fi un preşedinte al tuturor, indiferent de viziuni. Scopul nostru este ca viaţa să fie mai bună. Cetăţenii vor pace, ca situaţia să se liniştească, ca să trăiască mai bine. Eu sper că noi nu vom ajunge la proteste. Doresc ca oponenţii să monitorizeze procesul de votare, iar după pronunţarea rezultatelor să le recunoască", a spus Dodon, după ce a votat.
Până la ora 09:30, votaseră peste 160.000 de persoane, respectiv 5,68% din numărul total de alegători, prezenţa fiind mai mică faţă de primul tur. Potrivit datelor CEC, în primul tur până la ora 09:30 au votat 212.569 de persoane, respectiv 7,51%.
Premierul moldovean Pavel Filip şi-a exercitat dreptul de vot, duminică dimineaţă, el spunând că speră foarte mult ca noul preşedinte "să meargă în aceeaşi direcţie cu Guvernul”, scrie deschide.md.
"Sunt aici pentru că cred în şansa Moldovei şi cred în democraţie. Astăzi, când avem etapa finală de alegere preşedintelui, vreau să felicit toţi cetăţenii Republicii Moldova pentru că după ziua de azi vom avea un preşedinte ales de popor, dar şi că s-a terminat această campanie electorală. Sper foarte mult ca noul preşedinte ales să se dezică de retorica electorală şi să lucreze de comun acord cu Guvernul, pentru că avem o foaie de parcurs realizată, avem un acord cu FMI, dar suntem în negocieri şi cu Banca Mondială. Îmi doresc ca noul preşedinte să tragă în aceeaşi direcţie cu Guvernul pentru că avem elaborate reforme importante şi ele trebuie duse la capăt în primul rând în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Filip.
Până la ora 08.45, la vot s-au prezentat puţin peste 3% (85.000.000 de cetăţeni) din numărul total de alegători din Republica Moldova, prezenţa fiind mai mică faţă de primul tur.
Peste trei milioane de persoane sunt aşteptate la vot pentru a-şi alege preşedintele
Până în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.
În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.
Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.
Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.
Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa proeuropenei Maia Sandu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.