Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.020.147 de alegători moldoveni au votat până la ora 14.00, iar prezenţa la urne este deja de 35.15%, mai ridicată comparativ cu primul tur al scrutinului prezidenţial. De asemenea, un număr de 58.042 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 5,69% din voturile exprimate până la ora 14.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, în special la Milano, Mestre, Moscova, Londra, Bucureşti şi Frankurt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre alegătorii moldoveni care au votat până la ora 14.00, un număr de 531.702 sunt femei, iar ceilalţi 488.432 sunt bărbaţi. De asemenea, cei mai numeroşi la urne s-au dovedit a fi persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 de ani, reprezentând 32,63% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.

Cea mai mică prezenţă de vot a fost înregistrată în categoria de vârstă de peste 71 de ani, în vreme ce tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă doar 8,96% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.

O mobilizare generală a alegătorilor moldoveni are loc în diasporă, unde s-au format cozi lungi la cele mai multe secţii de votare, în special la Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti.

Moldovenii au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”, unde se oferă cazare gratuită în marile oraşe din Europa. De asemenea, moldovenii au postat poze cu cozile de la urne sub hashtag-ul #MAIAvemosansa.

Mulţi alegători din diasporă se îngrijorează că numărul limitat de buletine de vot trimise de autorităţile moldovene ar putea să fie consumate.

De asemenea, prima secţie de votare din străinătate s-a închis la ora 14.00 la Tokyo. În metropola japoneză au votat 46 de cătăţeni moldoveni, faţă de cei 25 care au votat în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.