Polonezii îşi aleg duminică preşedintele într-un vot întârziat de pandemia covid-19 şi crucial pentru viitorul Guvernului conservator naţionalist, cu un rezultat incert, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, care candidează la al doilea mandat, s-a dus săptămâna aceasta la Washington, unde a primit încurajări de la Donald Trump, care l-a felicitat pentru ”munca (sa) formidabilă”.

Trump îl consideră pe Duda, din cauza orientării Partidului său Ordine şi Justiţie (PiS, conservatori, eurofobi) drept un aliat european important, iar vizita preşedintelui în exerciţiu polonez aflat în campanie electorală la Casa Albă a fost prima vizită a unui lider străin în Statele Unite de la începutul pandemiei.

Însă partenerii europeni au pus în numeroase rânduri la stâlpul infamiei reformele Guvernului populist polonez, mai ales pe cele ale sistemului judiciar, apreciind că ele erodează democraţia, la doar 30 de ani de la căderea comunismului.

Potrivit ultimelor sondaje, Duda ar urma să obţină cu uşurinţă o victorie în primul tur, duminică, însă are doar 50% şanse în turul doi, la 12 iulie, probabil împotriva rivalului său liberal Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei.

RETORICĂ ANTI-GAY

Duda le-a promis polonezilor să apere o întreagă serie de avantaje sociale acordate de partidul său aflat la putere - inclusiv o alocaţie pentru copii şi pensii reclaculate -, un argument-cheie ale populiştilor, care le-au adus al doila mandat pe care l-auobţinut în alegerile legislative din octombrie.

Preşedintele a susţinut atacurile PiS împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) şi împotriva valorilor occidentale, în care criticii săi văd o diversiune de la suspiciuni de corupţie vizând oficiali de rang înalt din PiS în gestionarea crizei covid-19.

Atacurile anti-gay ale şefului în exerciţiu al statului au declanşat proteste atât în Polonia, cât şi în străinătate.

Făcându-şi campanie cu mottoul ”Ne-am săturat”, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu, Rafal Trzaskowski, s-a anagjat să repare relaţiile cu Bruxellesul.

”UNUL DE-AI NOŞTRI”

Duda şi PiS au bulversat politica poloneză de când se află la putere, în 2015, alimentând tensiuni cu UE şi exercitând multiple presiuni prin intermediul unor întreprinderi şi publicaţii publice.

Pentru Polonia, un al doilea mandat de cinci ani al lui Duda ar putea permite PiS să efectueze modificări şi mai controversate, iar înfrângerea sa ar pune în pericol influenţa partidului.

Problemele de zi cu zi influenţează starea de spirit a polonezilor, în contextul în care consecinţele economice ale pandemiei covid-19 ar urma să antreneze această ţară în prima sa recesiune de la sfârşitul comunismului.

Există puţine îndoieli cu privire la cine va câştiga la Godziszow, un sat somnolent şi relativ sărac din estul Poloniei, cu 2.200 de suflete.

Aproape 90% dintre alegători au susţinut PiS în alegerile legislative din noiembrie - cel mai bun rezultat al formaţiunii la nivel naţional.

”Aş da PiS nota 20 din 20 pentru cheltuielile sale sociale”, declară pentru AFP Magda Ciupak, în vârstă de 33 de ani, o profesoară de engleză, consilieră locală şi mama a doi copii.

”În calitate de conservatoare, pentru mine contează mult ca preşedintele Duda să fie un catolic mândru - unul de-ai noştri”.

SCANDALOS

Propritara unei mici întreprinderi în bogatul oraş Poznan, în vest, declară să-l susţine pe Trzaskowski.

În opinia sa, este ”scandalos” ca veniturile fiscale generate de întreprinderile mici să fie ”cheltuite cu uşurinţă” de către Guvern pentru a finanţa avantaje sociale.

Prevăzut iniţial în mai, scrutinul a fost amânat din cauza pandemiei noului coronavirus, soldată cu 33.000 de infectări şi peste 1.400 de morţi în Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori.

Secţiile de votare urmează să fie deschise duminică de la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi până la ora locală 21.00 (22.00, ora României).

Rezultatele unui exit-poll realizat în secţiile de votare vor fi anunţate imediat după închiderea urnelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.