Peste 290 de mii de cetăţeni din Republica Moldova şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 18.00, respectiv 34% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, transmite Deschide.md. De asemenea, până la ora 15.00, au fost raportate zeci de incidente în secţiile de votare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, peste 54,58% sunt femei.

Misiunea de Observare a Promo-LEX a înregistrat 62 de incidente în secţiile de votare, până la ora 15:00.

Potrivit organizaţiei, s-au înregistrat nouă cazuri, dintre care cinci în Durleşti, de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 de metri.

De asemenea, în localităţile Sărata-Răzeşi din raionul Leova şi Lozova din raionul Străşeni au fost înregistrate transportări organizate ale alegătorilor la secţiile de vot.

Totodată, au fost observate alte 11 cazuri în care a fost încălcat secretul votului. Cele mai multe situaţii, 10 la număr, se referă la fotografierea buletinului cu votul exprimat.

De aseemenea, într-o secţie de votare din localitatea Chiperceni, raionul Orhei, până la introducerea buletinului de vot în urnă, un alegător, în stare de ebrietate, a divulgat cu cine a votat, prezentând buletinul de vot şi strigând numele candidatului pe care l-a ales.

Promo-LEX a mai înregistrat cinci cazuri de întrerupere pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operaţiunilor electorale. 

O situaţie deosebită s-a înregistrat în municipiul Bălţi. Pe parcursul zilei, persoane necunoscute contactau locuitorii şi îi anunţat că alegerile au fost anulate, astfel ca aceştia să nu meargă la secţiile de votare.

Scrutinul poate fi declarat valid în localitate, întrucât prezenţa la urnele de vot a depăşit pragul minim necesar de 20%.

În Republica Moldova se desfăşoară, duminică, turul II al alegerilor locale generale.

În 273 de localităţi urmează să fir aleşi primarii. La urnele de vot sunt aşteptaţi peste 839 de mii de alegători.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.