Kurdistanul irakian a început duminică să-şi aleagă noul Parlament, la un an de la fiascoul referendumului pe tema independenţei acestei regiuni autonome care luptă să se reconstruiască economic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele, care vor fi cunoscute în 72 de ore, potrivit Comisiei Electorale, ar urma să influenţeze, potrivit experţilor, asupra alegerii, luni, de către Parlamentul federal de la Bagdad a preşedintelui Republicii Irak, un post rezervat în mod tradiţional unui kurd.

Până la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), aproape 3,1 milioane de alegători vor alege 111 deputaţi dintre cei 673 de candidaţi provenind din 29 de mişcări politice - 11 mandate sunt rezervate minorităţilor etnice şi regionale turkmenă, creştină şi armeană.

Kurdisatnul, din care fac parte trei privincii autonome din 1991, este în prezent nevoit să renegocieze cu puterea de la Bagdad, care i-a tăiat scurt acum un an veleităţile de independenţă.

Este necesar, a declarat pentru AFP Hawraz Salar, în vârstă de 26 de ani, înainte de a-şi introduce buletinul în urnă, într-o şcoală din Ebril, capitala Kurdistanului, ”să se deschidă o nouă pagină după problemele referendumului şi războiului contra grupării Statul Islamic (SI)”, înfrânt în 2017.

În septembrie 2017, kurzii au votat masiv în favoarea secesiunii, contrar poziţiei Bagdadului şi comunităţii internaţionale. Ca măsură de retorsiune, puterea centrală lea- luat zonele disputate şi mai ales resursele vitale de petrol.

”SĂ SE OCUPE DE SĂRACI”

Visul unui stat a murit. Ebrilul, care a pierdut controlul asupra exportării a 550.000 de barili pe zi, mai obţine în prezent abia 12% de la  bugetul federal - un miliard de dolari pe lună.

Însă este puţin pentru a acoperi deficitul într-o economie bazată pe renta petrolieră şi grevată de un funcţionariat pletoric.

În plus, lupta împotriva jihadiştilor a grevat atât bugetul statului, cât şi al Kurdistanului şi a aruncat nordul Irakului în haos timp de trei ani.

La Souleimaniyeh, al doilea cel mai important oraş din Kurdistan, Soran Rassoul, un şomer, consideră că prioritară este economia. ”Viitoarele autorităţi trebuie să se ocupe de oameni şi mai ales de cei mai săraci”.

Potrivit unui recent raport ONU, 87% din gospodăriiledin regiunea autonomă trăiesc cu mai puţin de 850 de dolari pe lună.

Cu toate acestea, alţii, precum Karouan Abou Bakr, în vârstă de 42 de ani, venit să voteze la Ebril în port tradiţional kurd, vor să reaprindă entuziasmul referendumului lui Massoud Barzani, care a părăsit preşedinţia Kurdistanului după această consultare cu consecinţe dezastruoase.

Este necesar, declarăpentru AFP, ”un Parlamet puternic pentru ca să lucreze la formarea unui stat kurd şi unei societăţi moderne şi democratice”.

COMPETIŢIE KURDĂ LA BAGDAD

Anul acesta, scrutinul are o importanţă deosebită, pentru că are loc în ajunul alegerii unui preşedinte al Republicii de către deputaţi, la Bagdad.

Rezervat unui kurd, acest post a ajuns până acum la un candidat al Uniunii Patriotice din Kurdistan (UPK), a defunctului preşedinte irakian Jalal Talabani.

Însă, în acest an, pentru prima oară, formaţiunea lui Massoud Barzani, Partidul Democratic din Kurdistan (PDK), prezintă un candidat.

Este vorba despre Fouad Hussein, fostul director de cabinet al lui Barzani, care-şi multiplică vizitele la Bagdad, la fel ca favoritul - premierul Kurdistanului Barham Saleh de la UPK.

Experţiipreconizează o creştere a numărului deputaţilor PDK - în prezent prima forţă în Parlamentul kurd, cu 38 de mandate -, care ar putea influenţa alegerea.

UPK dispune în prezent de 18 mandate, iar Goran (”schimbare”, în kurdă) este principala formaţiune de opoziţie, cu 24 de mandate, urmat de Uniunea Islamică (zece mandate) şi Jamaa Islamiya (şase mandate).

Singura nouă forţă este mişcarea ”Noua Generaţie”, formată în 2018 şi care a obţinut patru mandate în Parlamentul central în alegerile legislative care au avut loc în mai în Irak.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.