Alianţa premierului Narendra Modi se apropia marţi de obţinerea celor mai multe locuri în parlament, dar cifrele erau departe de victoria zdrobitoare prevăzută de sondajele efectuate la ieşirea de la urne, au anunţat canalele indiene de televiziune, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Singur, partidul lui Modi, Bharatiya Janata (BJP), nu reuşea să obţină o majoritate absolută în parlamentul cu 543 de membri, arătau tendinţele după numărarea a jumătate din voturile exprimate  la alegerile generale, un proces electoral laborios, care a durat mai multe săptămâni în ţara cea mai populată din lume.

Faptul că va trebui să depindă de aliaţi pentru a forma guvernul ar putea aduce o oarecare incertitudine în elaborarea politicilor, în condiţiile în care Modi a condus cu autoritate India în ultimul deceniu.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Când au ajuns la putere, în 2014, naţionaliştii hinduşi din BJP au obţinut singuri majoritatea, punând capăt epocii de guverne de coaliţie instabile din India. Apoi, a repetat performanţa în 2019.

PIEŢELE S-AU SPERIAT

Perspectiva ca Modi să fie nevoit acum să se bazeze pe aliaţi a speriat pieţele, acţiunile la bursă înregistrând o scădere abruptă. Indicele blue-chip NIFTY 50 a scăzut cu 4,8%, iar S&P BSE Sensex a scăzut cu 4,7% la ora 0833 GMT (11.33, ora României), dar ulterior au mai recuperat în cadrul şedinţei de tranzacţionare. De asemenea, rupia a scăzut puternic faţă de dolar, iar randamentele obligaţiunilor de referinţă au crescut.

"O victorie mai restrânsă decât se aştepta a alianţei lui Modi ar putea ridica îndoieli cu privire la capacitatea noului guvern de a promova reforme dificile din punct de vedere politic, considerate cruciale pentru a susţine creşterea economică a Indiei, care este deja cea mai rapidă din lume", a declarat Vasu Menon, director general al serviciului financiar OCBC din Singapore. "În pofida acestui fapt, rămâne faptul că alianţa condusă de BJP este încă pregătită să câştige un al treilea mandat, ceea ce înseamnă continuitate în ceea ce priveşte eforturile guvernului în domeniul infrastructurii şi al producţiei pentru a stimula creşterea economică", a comentat specialistul.

Luni, pieţele au fost în creştere, după ce sondajele la ieşirea de la urne, efectuate la 1 iunie, au estimat că Modi şi BJP vor înregistra o victorie categorică, iar Alianţa Naţională Democrată (NDA), aflată la guvernare, era văzută ca obţinând o majoritate de două treimi şi chiar mai mult.

Marţi, la ora 0900 GMT (12.00, ora României), după aproape jumătate din voturi numărate, canalele de televiziune arătau că NDA era în avantaj în aproape 300 din cele 543 de circumscripţii eligibile din parlament, unde 272 de locuri reprezintă majoritatea simplă. BJP avea mai puţin de 250 din locurile în care NDA conducea, faţă de 303 câştigate în 2019.

CE ARE DE SPUS OPOZIŢIA

Alianţa de opoziţie INDIA, condusă de partidul centrist al lui Rahul Gandhi, Congresul, conducea în peste 220 de circumscripţii, mai mult decât se aştepta. Partidul Congresului singur conducea în aproape 100 de locuri, aproape dublu faţă de cele 52 pe care le-a câştigat în 2019 - un salt surprinzător care se aşteaptă să sporească poziţia lui Gandhi.

Modi şi aliaţii săi sunt aşteptaţi să câştige un al treilea mandat după un scrutin de şase săptămâni în care 642 de milioane de persoane au votat în şapte etape în cea mai populată ţară din lume.

Numărătoarea electronică a voturilor a început marţi la ora locală 08:00 (05:30, ora României) în centrele electorale din fiecare stat, iar rezultatele sunt aşteptate în următoarele ore.

Narendra Modi, în vârstă de 73 de ani, care rămâne extrem de popular după două mandate, a declarat la sfârşitul săptămânii că este încrezător că "poporul indian a votat în număr record" pentru a-l realege după un deceniu la conducere. Opozanţii premierului, uneori paralizaţi de lupte interne, au avut de dus o confruntare grea cu partidul său şi au acuzat guvernul că foloseşte sistemul de justiţie în scopuri politice prin creşterea numărului de procese intentate împotriva lor. Fundaţia americană Freedom House a declarat, de asemenea, că BJP "foloseşte din ce în ce mai mult instituţiile guvernamentale pentru a-i viza pe adversarii politici". Duminică, una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziţiei, Arvind Kejriwal, ministrul-şef al oraşului Delhi, care a chemat la un "vot împotriva dictaturii", s-a întors în închisoare. Acuzat că a luat mită pentru a acorda licenţe pentru alcool unor companii private, el a fost eliberat pe cauţiune luna trecută pentru a avea timp să-şi facă campanie electorală.

Opoziţia şi militanţii pentru drepturile omului denunţă un pas înapoi pentru democraţie şi îl acuză pe Modi că îi favorizează pe hinduşi, majoritari în ţară, în detrimentul marilor minorităţi, inclusiv a celor 210 milioane de musulmani indieni, care sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor.

Pe de altă parte, Modi a acuzat Congresul, principalul partid de opoziţie, că vrea să distribuie "bogăţia naţională" către "infiltraţi", "către cei care au cei mai mulţi copii", referindu-se la comunitatea musulmană. Indignată, opoziţia a sesizat autorităţile electorale, care nu l-au sancţionat pe premier. Or, India este laică din punct de vedere constituţional, iar codul său electoral interzice orice campanie bazată pe "sentimente comunitare".

Luni, comisarul şef al alegerilor, Rajiv Kumar, a lăudat "puterea incredibilă a democraţiei indiene" şi a asigurat că a fost pus în aplicare un "proces robust de numărare a voturilor". Pe baza celor 968 de milioane de alegători număraţi de comisie, 66,3% dintre alegători au participat la scrutin, în scădere cu un punct procentual faţă de prezenţa la vot de 67,4% la alegerile generale din 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.