Cele mai recente sondaje sugerează că actorul şi comediantul Volodymyr Zelenskiy, cel care a oferit puţine detalii privind politicile sale, va câştiga convingător al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care va avea loc duminică, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenskiy este cunoscut pentru rolul jucat într-un serial difuzat în Ucraina şi este în prezent favorit să câştige turul al doilea al alegerilor după ce a profitat de sentimentele anti-sistem din ce în ce mai puternice ale alegătorilor şi implicit împotriva actualului preşedinte Petro Poroşneko, cel care a câştigat alegerile din 2014.

Un sondaj publicat săptămâna aceasta arată că Zelenskiy va câştiga 72% dintre voturile celor care sunt siguri că vor merge la urne, faţă de 25% Poroşenko. Alte sondaje îi oferă de asemenea un avantaj semnificativ.

În primul tur, Zelenskiy a câştigat clar cu 30% din voturi faţă de 16% obţinute de Poroşenko iar comunitatea internaţională este cu ochii pe Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a primit pe ambii candidaţi la Paris săptămâna trecută iar în această săptămână şeful staff-ului lui Zelenskiy, Ivan Bakanov, a călătorit la Washington.

În întâlniri organizate de o firmă de lobby din SUA, Bakanov i-a asigurat pe politicienii şi analiştii americani că Zelenskiy va avea poziţii pro-Occident, conform unei surse. Totuşi, el a precizat şi că Zelenskiy va face eforturi pentru a găsi o soluţie paşnică la conflictul din estul Ucrainei, lucru care ar putea implica şi negocieri cu separatiştii susţinuţi de Rusia.

Poroşenko a încercat să îl portretizeze pe Zelenskiy ca o marionetă a Kremlinului însă retorica sa naţionalistă privind biserica din Ucraina şi limbajul par să îi fi dăunat. Zelenskiy a fost criticat pentru legăturile sale cu oligarhul Ihor Kolomoiskyi şi a deranjat jurnaliştii pentru că nu acordă interviuri.

Într-o scrisoare deschisă trimisă lui Zelenskiy de către 20 de instituţii media din Ucraina, se arată: „În ultimele săptămâni, ai evitat comunicările directe cu jurnaliştii interni”.

„Un milion de oameni vor vedea interviul vostru. Imaginaţi-vă dacă aş acorda astfel de interviuri zilnic”, a declarat Zelenskiy pentru RBK Ucraina, într-un interviu publicat joi, în care îşi explică dorinţa de a vorbi rar ca parte a unei strategii de a crea interes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.