Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a scris din nou pe Twitter, duminică seara, pentru a critica încercările opoziţiei de a declara rezultatul alegerilor prezidenţiale înainte de termen şi - aşa cum a făcut mai devreme şi rivalul său Kemal Kılıçdaroğlu - pentru a cere partidului şi funcţionarilor electorali să rămână vigilenţi cu urnele de vot, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În timp ce alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă atât de pozitivă şi democratică, iar numărarea voturilor continuă, încercarea de a anunţa rezultatele în grabă echivalează cu o uzurpare a voinţei naţionale", a declarat Erdogan.

"Cer tuturor oficialilor şi colegilor mei să rămână lângă urnele de vot, indiferent de situaţie, până când rezultatele vor fi finalizate oficial. Îi felicit pe toţi cetăţenii care au votat în numele democraţiei şi care participă la acţiunile electorale", a transmis Erdogan.

Cu puţin timp mai înainte, candidatul opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, postase şi el un alt tweet în care sublinia că rata de voturi atribuite lui Recep Tayyip Erdoğan a început de la 60% şi a scăzut acum, spune el, la sub 50%.

Kilicdaroglu i-a îndeamnat, la rândul său, pe funcţionarii electorali să rămână în alertă şi să nu-şi plece de la post. "Ficţiunea, care a început cu 60%, a scăzut acum sub 50%", a declarat Kılıçdaroğlu. "Observatorii votului şi oficialii birourilor electorale nu ar trebui să-şi părăsească posturile nicio clipă. Nu vom dormi în această noapte, poporul meu. Îi avertizez pe cei de la YSK (comisia electorală): trebuie să furnizaţi date din provincii" - a scris candidatul opoziţiei.

În ceea ce-l priveşte pe al treilea candidat din această competiţie, ultranaţionalistul Sinan Oğan, creditat în prezent cu circa 5% din voturi şi care ar putea înclina balanţa în cazul unui nou tur de scrutin, el a declarat că este de părere că alegerile vor merge probabil într-un al doilea tur de scrutin la 28 mai.

"Vedem o mare probabilitate ca alegerile să meargă în turul al doilea", deoarece niciunul dintre candidaţii principali nu este pe cale să obţină 50% din voturi, a spus el, adăugând că "naţionaliştii turci şi kemaliştii sunt cheia acestor alegeri".

Sinan Ogan, în vârstă de 55 de ani, este un fost profesor care a înfiinţat grupul de reflecţie TURKSAM şi care a intrat în parlament în 2011 cu partidul de extremă dreapta MHP, care este aliat cu Erdogan. Ogan a încercat fără succes să devină liderul MHP în 2015 şi ulterior a fost expulzat din partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.