Secretarul de Stat american Mike Pompeo refuză să recunoască victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi promite o ”tranziţie blândă” către al ”doilea” mandat al lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre măsurile adoptate de Departamentul de Stat - un departament-cheie în domeniul securităţii naţionale - în vederea favorizării tranziţiei împreună cu echipele preşedintelui-ales, Pompeo a răspuns că ”va exista o tranziţie blândă către o a doua administraţie Trump”.

”Vom număra toate voturile”, a insistat el într-o conferinţă de presă, marţi, dând asigurări că liderii lumii sunt conştienţi că este vorba despre un ”proces legal” care ”ia timp”.

Numeroşi lideri ai unor ţări aliate Statelor Unite - inclusiv Franţa, Regatul Unit, Turcia, Arabia Saudită şi Israelul - l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa în alegeri.

Însă preşedintele republican în exerciţiu refuză să-şi recunoască înfrângerea şi a anunţat că se va bate în justiţie pentru a obţine o răsturnare a rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, fără să prezinte vreo probă cu privire la ”fraudele” masive pe care le denunţă.

În tabăra republicană, o mână de senatori moderaţi au recunoscut victoria democratului, o altă mână de susţinători ai unei linii dure susţin declaraţiile lui Donald Trump, iar majoritatea subliniază că este dreptul său să formuleze recursuri, fără însă să preia acuzaţiile acestuia cu privire la fraude electorale.

Mike Pompeo, unul dintre cei mai loiali oameni ai miliardarului republican, pare să se poziţioneze în rândul celor care vor să meargă până la capăt în tabăra trumpistă.

El urmează să înceapă vineri un turneu, în Franţa, Turcia, Georgia, Israel, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.