Fostul candidat la fotoliul de la Casa Albă Pete Buttigieg, o revelaţie în alegerile primare democrate, a fost nominalizat de către Joe Biden în funcţia de secretar al Transporturilor, iar în cazul confirmării în funcţie el va deveni primul membru în mod deschis homosexual al Cabinetului unui preşedinte american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nominalizarea sa, care a fost dezvăluită de către presa americană, a fost confirmată marţi seara de către echipa preşedintelui ales.

”Am încredere în Pete să facă această treabă concertat, cu simţ moral şi o viziune îndrăzneaţă”, a declarat Joe Biden, citat într-un comunicat.

Această alegere este necesar să fie validată prin vot în Senat.

După ce a ales-o pe Kamala Harris să candideze împreună cu el, la vicepreşedinţie, Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani, este al doilea fost rival în alegerile primare pe care Joe Biden îl include în echipa sa.

Fostul primar din South Bend, un oraş mediu din statul Indiana, este singurul tenor politic ales până acum de către septuagenarul democrat să facă parte din Guvernul său, alcătuit altfel din specialişti şi tehnocraţi.

El este de asemenea unul dintre puţinii nominalizaţi care nu a făcut parte din echipa fostului preşedinte Barack Obama, în care Joe Biden a fost vicepreşedinte din 2009 în 2017.

”MAYOR PETE”

În cazul în care Senatul îi confirmă nominalizarea, "Mayor Pete" va deveni ”prima persoană în mod deschis LGBT numită într-o poziţie permanentă în Cabinetul prezidenţial”, îşi exprimă staisfacţia într-un comunicat organizaţia Victory Institute, care militează ca personalităţile care provin din rândul minorităţilor sexuale să acceadă în posturi executive.

Asociaţia Human Rights Campaign a salutat, de asemenea, o decizie ”istorică”. Joe Biden şi Kamala Harris "îşi ţin promisiunea” şi ”formează un Guvern după imaginea diversităţii” Americii, apreciază ea.

Aproape necunoscut marelui public atunci când a candidat, în aprilie 2019, în alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, Pete Buttigieg, un fost militar care a luptat în Afganistan, a avut o ascensiune fulgerătoare.

Un candidat moderat, el a înregistrat succese spectaculoase în primele etape ale alegerilor primare, în timp ce Joe Biden, un politician cu experienţă şi poziţionat pe acelaşi culoare de centru, înregistra eşec după eşec, în pofida statutului său de favorit.

Fostul vicepreşedinte a reuşit însă să se relanseze, iar Pete Buttigieg s-a retras în favoarea sa, la începutul lui martie, contribuind astfel la un impuls decisiv al celui care este mai în vârstă cu 40 de ani decât el.

”El mă face să mă gândesc la fiul meu, Beau”, care a murit din cauza unuicancer cerebral, declara atunci Joe Biden. ”Este cel mai frumos compliment pe care-l pot face unui bărbat”, adăuga el,.alături de steaua în ascensiune a Partidului Democrat, care a studiat la Harvard, Oxford şi care a lucrat în cabinetul de consiliere McKinsey.

Fostul candidat poliglot - el vorbeşte şapte limbi -, căsătorit cu soţul său Chasten Buttigieg, a participat apoi în mod activ în presă la campania victorioasă a lui Joe Biden.

Cel pe care strategi democraţi îl văd în continuare la Casa Albă, poate în alegerile din 2024, în cazul în care Joe Biden se opreşte după un mandat, se va afla în orice caz în centrul efortului preşedintelui democrat de a renova infrastructurile ţării.

Acest post se află ”la intersecţia” mi multor ”provocări”, afirmă Biden în comunicat, şi anume ”locuri de muncă, infrastructuri, iar echitatea şi modificările climatice se alătură toate la Departamentul Transporturilor”.

Buttigieg va avea de asemenea greaua sarcină de a redresa un sector aerian sinistrat de pandemia covid-19, care a redus în mod drastic zborurile comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.