Joe Biden îl devansează, vineri, pe Donald Trump în Georgia, un stat cu 16 mari electori, iar numărarea voturilor continuă în acest stat, care i-ar putea aduce democratului o victorie în alegerile prezidenţiale, relatează The New York Times (NYT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care Biden obţine o victorie în Georgia, iar apoi în Nevada sau Arizona - state-cheie în care îl devansează pe Trump - sau în Pennsylvania - unde numărarea voturilor diminuează avansul republicanului -, ar urma să devină preşedintele-ales al Statelor Unite, scrie NYT.

Cei doi candidaţi erau blocaţi într-un impas de joi, cu scoruri de 49.4%, dar Trump deţinea un uşor avans.

Biden a înregistrat vineri 917 de sufragii, după numărarea unor voturi prin corespondenţă.

Smulgerea de către democraţi a Georgiei republicanilor  - un stat care nu a mai votat cu un democrat în alegerile prezidenţiale din 1992 şi în care Trump a obţinut o victorie cu 200.000 de voturi în plus faţă de Hillary Clinton în 2016 - ar reprezenta o schimbare politică importantă, comentează NYT, care-l susţine pe Biden.

Acest stat a dat semne că ar trece de partea democraţilor încă din 2016, când Trump a înfrânt-o pe Clinton cu cinci puncte procentuale, un scor mult mai mic decât anterior.

Creşterea scorului lui Biden - mai ales prin dominarea sa la Atlanta, Savannah şi în suburbiile tot mai democrate ale celor două oraşe - a transformat un scor care părea sigur pentru Trump marţi într-una dintre cele mai strânse bătălii din ţară.

”Învingem în Georgia, câştigăm tot”, declara Joe Biden săptămâna trecută la un miting ”drive-in” la Atlanta.

Candidatul care pierde în Georgia, indiferent cine este el, poate cere o renumărare a voturilor, în cazul în care este înfrânt cu un scor mai mic de 0,5% din numărul total al voturilor, potrivit reglementărilor electorale din acest stat, scrie BBC News.

Cererea în vederea renumărării voturilor este necesar să fie depusă la maximum două zile după certificarea rezultatului votului.

În prezent, Biden înregistrează 49.39% din voturile exprimate, iar Trump 49.37%, după numărarea a aproximativ 99% din sufragii, potrivit BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.