Aleşii democraţi au ales-o din nou, prin vot, pe Nancy Pelosi, în vârstă de 80 de ani, candidată la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor, în care Partidul Democrat a pierdur mandate în alegerile de la 3 noiembrie şi în care urmează să deţină o majoritate fragilă la începutul mandatului lui Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Felicitări lui Nancy Pelosi, aleasă din nou de către democraţi, liderul nostru curajos şi candidată la postul de «speaker» al Camerei celui de-al 117-lea Congres”, a anunţat pe Twitter caucusul democrat însărcinat cu această nominalizare.

Voci s-au ridicat în favoarea unei înnoiri, însă Nancy Pelosi este cea care urmează să depună jurământul la începutul lui ianuarie, în urma unui vot oficial al aleşilor în acest sens, la începutul sesiunii parlamentare.

Joe Biden urmează să fie, la scurt timp după aceea, învestit al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Toate cele 435 de mandate ale Camerei inferioare au fost reînnoite în alegerile generale de la 3 noiemrbie.

Prima opozantă a lui Donald Trump în timpul mandartului republicanului, Pelosi a reluat conducerea Camerei Reprezentanţilor în ianuarie 2019, în urma alegerilor de la jumătatea mandatului.

În faţa unei fronde a aripii progresiste a Partidului Democrat, care îi respingea atunci autoritatea, ea a acceptat să-şi limiteze mandatul la o perioadă de patru ani, adică până la următoarele alegeri de la jumătatea mandatului, care urmează să aibă loc în noiembrie 2022.

Nancy Pelosi a fost preşedinta Camerei Reprezentanţilor din 2007 în 2020.

Ea a devenit atunci prima femeie de culoare din istoria Statelor Unite care deţinea acest post crucial.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor este al treilea om în stat, după şeful statului şi vicepreşedinte, iar ”Speaker”-ul este cel care stabileşte agenda Camerei.

Nancy Pelosi a declarat, într-o sesiune virtuală cu uşile închise a Camerei, că una dintre priorităţile sale va fi adoptarea unei reforme a legii menţinerii ordinii publice, texte cu privire la sistemul sănătăţii şi lupta împotriva modificărilor climatice, scrie Reuters.

Joe Biden a sunat-o şi a felicitat-o pe Nancy Pelosi, au anunţat într-un comunicat serviciile preşedintelui-ales.

El i-a transmis că ”abia aşteaptă să lucreze împreună cu ea şi liderii democraţi” în lupta împotriva pandemiei covid-19 şi relansării economiei.

Democraţii şirepublicanii din Congres nu reuşesc să se înţeleagă, de mai multe luni asupra unui nou plan de susţinere a economiei Statelor Unite în criza sanitară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.