Alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate marţi, care au sancţionat, cum era de aşteptat, politicile administraţiei democrate a lui Joe Biden, dar care, pe de altă parte, nu au adus un succes copleşitor pentru republicanii fostului preşedinte Donald Trump nu i-au făcut pe niciunul dintre ei să se răzgândească în privinţa planurilor de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că un nou mandat rămâne în „intenţia” sa, dar a precizat că nu se grăbeşte „deloc” să-şi anunţe candidatura, în timp ce predecesorul său, fostul preşedinte Donald Trump, este aşteptat să facă acest anunţ săptămâna viitoare, relatează CNN.

Joe Biden a spus că încă se sfătuieşte cu soţia sa, prima-doamnă Jill Biden, dar calendarul său nu va fi influenţat de Donald Trump şi rămâne să-şi oficializeze decizia la începutul anului viitor.

Întrebat cum interpretează rezultatele alegerilor intermediare desfăşurate marţi din perspectiva candidaturii sale pentru un nou mandat şi dacă rezultatele, mai bune decât erau aşteptările, fac mai probabilă candidatura sa, Joe Biden a spus că acestea nu au nicio influenţă asupra planurilor sale şi ale familiei sale.

„Intenţia noastră este de a candida din nou. Aceasta a fost intenţia noastră. Indiferent care a fost rezultatul acestor alegeri”, a declarat Joe Biden, care a glumit pe seama faptului că soţia sa, Jill - care a stat în public în timpul conferinţei sale de presă susţinute miercuri la Casa Albă - este mai populară decât el în Partidul Democrat.

Joe Biden, care va împlini în curând 80 de ani, este cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite.

„Intenţia mea este să candidez din nou, dar eu sunt unul cu respect faţă de destin. Şi toate acestea ţin de o decizie de familie. Cred că toată lumea vrea ca eu să candidez, dar vom avea discuţii pe această temă. Şi nu mă simt grăbit într-un fel sau altul să iau această hotărâre chiar astăzi sau mâine, oricând, indiferent de ce face predecesorul meu”, a declarat Joe Biden. 

El a mărturisit că speră ca el şi prima-doamnă să aibă timp de o mică vacanţă în preajma sărbătorilor, perioadă în care ar putea reflecta asupra deciziei. „Bănuiesc că va fi la începutul anului viitor, cam asta am în plan”, a spus Joe Biden.

Consilierii lui Joe Biden fac planuri în vederea unei candidaturi pentru un nou mandat în 2024, chiar dacă preşedintele nu a luat încă decizia dacă va intra din nou în luptă. Anita Dunn, consilier la Casa Albă, a declarat miercuri că planificarea unei potenţiale campanii electorale este deja în curs de desfăşurare, indiferent care va fi decizia lui Joe Biden, menţionează CNN.

Întrebat, miercuri, despre un sondaj care arată că majoritatea alegătorilor nu doresc ca el să candideze din nou şi întrebat dacă aceste date îi influenţează decizia, Joe Biden a răspuns tranşant: „Nu”. Cu umor, mesajul său pentru cei care se opun unei noi candidaturi la preşedinţie a fost: „Priviţi-mă”.

CITEȘTE ȘI Majoritatea alegătorilor americani nu doresc ca Joe Biden să mai candideze în 2024 - exit-poll

Biden s-a amuzat şi când a fost întrebat cine ar fi un concurent republican mai redutabil în 2024: guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, sau Donald Trump? „Va fi distractiv să îi vedem cum se înfruntă”, a comentat el.

Fostul preşedinte Donald Trump a dat semnale că ar fi deranjat dacă Ron DeSantis - în care mulţi văd un altfel de Trump - i-ar face concurenţă în Partidiul Republican pentru o candidatură la preşedinţie. Alţi republicani se gândesc însă că DeSantis ar putea face echipă bună cu Donald Trump şi i-ar putea fi coechipier ca vicepreşedinte.

CITEȘTE ȘI Donald Trump se teme de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, potenţial rival republican la preşedinţie: „Dacă va candida, vă voi spune lucruri despre el care nu sunt măgulitoare”

La rândul său, într-un interviu acordat miercuri postului Fox News Digital, fostul preşedinte Donald Trump a declarat că informaţiile potrivit cărora ar fi fost „furios” în urma rezultatelor alegerilor de marţi nu sunt adevărate.

„Este exact opusul”, a spus Trump. „Oamenii pe care i-am susţinut s-au descurcat foarte bine. Am avut o cotă de 98,6% în alegerile primare şi 216 la 19 în alegerile generale - este uimitor”, a comentat Trump. Fostul preşedinte i-a lăudat pe mai mulţi dintre candidaţii pe care i-a susţinut, inclusiv pe senatorul de Iowa Chuck Grassley şi pe senatorul de Florida Marco Rubio, pentru care a spus că s-a mobilizat. Grassley şi Rubio erau însă amândoi favoriţi la victorie înainte ca Trump să apară alături de ei, menţionează CNN.

Fostul preşedinte a avut cuvinte favorabile şi pentru celebrul Dr. Mehmet Oz, deşi acesta a pierdut locul pentru Senat în Pennsylvania în favoarea democratului John Fetterman. „Oz a muncit foarte mult, dar au existat forţe împotriva lui. Oz este un tip grozav. A avut o mulţime de forţe de neclintit împotriva lui”, a spus Donald Trump.

CITEȘTE ȘI Alegeri în SUA. „Dr. Oz”, învins de un candidat democrat care a făcut accident vascular cerebral

Întrebat dacă rezultatele slabe îi vor schimba decizia de a-şi anunţa o a treia candidatură la preşedinţie, marţea viitoare, Donald Trump a arătat că va merge mai departe cu acest plan. „Am avut un succes extraordinar. De ce s-ar schimba ceva?” a spus Trump.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.