Cele ma iample alegeri din lume au început în India, votanţii din 20 de state mergând la urne în prima faza a alegerilor care vor dura şase săptămâni, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrutinul din ţara cu o populaţie de 1,3 miliarde de persoane este dominat de probleme interne însă este perceput şi ca un referendum asupra mandatului premierului Narendra Modi, un hindus naţionalist înverşunat care a câştigat alegerile convingător acum cinci ani şi a fost primul lider care a format un guvern majoritar în ultimii zeci de ani.

Momentan urnele sunt deschise pentru 91 de locuri, o şesime din totalul de locuri din Camera inferioară a parlamentului, urmând să mai aibă loc şase zile de votare înainte ca rezultatele să fie anunţate pe 23 mai.

Printre districtele care votează joi se numără şi statele agrare din nord care au votat masiv cu partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi în 2014 însă este aşteptat ca rezultatele să fie mult mai strânse de această dată.

BJP încearcă să recupereze eventuale voturi pierdute în state precum Bengalul de Vest, regiune în care mesajul de unitate hindusă, politică externă dură şi o reformă favorabilă mediului de afaceri a fost primit cu rezistenţă sporită de partidele regionale puternice.

Alegerile în mai multe faze din India permit personalului de securitate să se deplaseze în ţară pentru a păstra integritatea unui scrutin în care ar putea fi implicaţi până la 900 de milioane de votanţi eligibili.

Primele săptămâni ale campaniei au fost umbrite de atacul cu bombă din februarie care a ucis 40 de soldaţi în regiunea disputată Caşmir şi a dus la primele raiduri aeriene între India şi Pakistan în 50 de ani.

Sondajele în urma acestor confruntări sugerează că acestea au fost în avantajul lui Modi pentru că au mascat temporar probleme în privinţa cărora el ete mai vulnerabil, precum inabilitatea economiei indiene de a crea locuri de muncă şi veniturile tot mai mici.

La mitingurile BJP din ţară, Modi a pus accent pe răspunsul guvernului la atacul cu bombă din Pulwama, un district din sudul Caşmirului şi a condamnat opoziţia care a pus la îndoială afirmaţia guvernului că a ţintit o tabără a unor terorişti din oraşul pakistanez Balakot.

Partidul Congresului, principala grupare de opoziţie, s-a concentrat pe politici sociale în campania sa, în special în ceea ce priveşte acordarea unui venit minim garantat de 6.000 de rupi pe lună pentru cincimea din populaţie cu situaţia financiară cea mai precară.

Performanţele partidelor regionale vor fi cruciale, unele dintre ele ignorând diferenţele ideologice şi personale pentru a forma alianţe cu scopul de a limita creşterea BJP în statele lor.

Partidul Congresului va încerca să ajungă la putere prin forma unei alianţe anti-Modi cu mai multe dintre partidele regionale însă acest lucru ar putea fi dificil de menţinut, conform analistului Rahul Verma.

„Pentru multe dintre aceste partide regionale, principala lor opoziţie este Congresul şi existenţa lor depinde de declinul Congresului”, a afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.