Urnele s-au închis în Bangladesh după o zi a alegerilor generale marcată de violenţe şi acuze de fraudă electorală, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 15 persoane ar fi murit, conform rapoartelor din mai multe districte. Comisia Electorală din Bangladesh a informat Reuters că au existat acuzaţii de fraudă electorală „în toată ţara” şi că va investiga cazurile.

Cel mai probabil, alegerile vor fi câştigate pentru a treia oară la rând de Liga Awami, condusă de premierul Sheikh Hasina. Principala ei rivală se află în închisoare pentru corupţie.

Perioada de dinainte de alegeri a fost marcată de violenţe şi acuzaţii de măsuri de represiune împotriva opoziţiei. În jur de 600.000 de forţe de securitate au fost mobilizate pentru a preveni confruntări.

Autorităţile au ordonat ca internetul de mare viteză să fie oprit până după vot pentru a preveni distribuirea „zvonurilor” care ar putea cauza haos.

Un corespondent BBC a observat urne de vot pline înainte ca alegerile să înceapă la o secţie de votare din oraşul Chittagong, însă ofiţerul coordonator al secţiei a refuzat să comenteze. De asemenea, la mai multe centre de votare din Chittagong, al doilea cel mai mare oraş din ţară, au fost prezenţi doar membri ai partidului aflat la putere pentru a monitoriza scrutinul.

Cel puţin 28 de candidaţi din alianţa opoziţiei s-au retras înainte ca votul să se încheie, acuzând fraudă electorală şi intimidări.

Peste 100 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota, însă, conform rapoartelor, prezenţa la vot a fost una scăzută.

Partidul aflat la putere – Liga Awami (AL) – a informat că, în ciuda unor incidente, votul a fost organizat într-o atmosferă festivă.

Anbarasan Ethirajan, corespondentul BBC în Asia de Sud, a informat că dacă acuzaţiile opoziţiei privind frauda electorală vor fi dovedite, acest lucru ar pune la îndoială procesul electoral şi legitimitatea guvernului.

Bangladesh este o ţară majoritar musulmană cu o populaţie de peste 160 de milioane de persoane iar printre problemele esenţiale se numără efectele catastrofale ale schimbărilor climatice, activismul islamic, sărăcia şi corupţia.

Liga Awami, condusă de Hasima, se află la putere în Bangladesh din 2009. Rivala ei este Khaleda Zia, însă ea a fost trimisă la închisoare pentru acuzaţii de corupţie mai devreme în acest an şi nu a putut participa la alegeri. Zia susţine că acuzaţiile au fost motivate politic.

În absenţa lui Zia, Kamal Hossain, cel care a fost ministru în partidul AL dar şi un aliat al lui Hasina, conduce principala grupare de opoziţie – Frontul Jatiya Oikya  - care include şi Partidul Naţional din Bangladesh, condus de Zia.

Însă Hossain, un avocat în vârstă de 81 de ani, nu candidează la alegeri, astfel că nu se ştie cine ar prelua puterea dacă opoziţia ar ieşi învingătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.