Cetăţenii Uniunii Europene vor vota în perioada 6-9 iunie în cadrul alegerilor europarlamentare, pentru a-i desemna pe cei 720 de noi membri ai Parlamentului European (eurodeputaţi) pentru următorii cinci ani. De ce este important? Reuters încearcă să schiţeze răspunsul la această întrebare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul European este una dintre cele trei instituţii principale ale UE care gestionează blocul celor 27 de naţiuni. Împreună cu guvernele din UE, Parlamentul European decide asupra legilor care guvernează politicile europene comune şi piaţa UE, care numără aproape 450 de milioane de persoane.

INFLUENŢA ASUPRA POLITICILOR-CHEIE

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Parlamentul va influenţa politicile esenţiale identificate de liderii UE ca fiind prioritare pentru următorii cinci ani:

- tranziţia UE către emisii zero de gaze cu efect de seră zero până în 2050;

- politica industrială pentru a menţine competitivitatea UE în faţa Chinei şi a Statelor Unite;

- o uniune energetică a UE pentru a reduce preţurile la energie şi a face aprovizionarea mai stabilă;

- o uniune a pieţelor de capital care să contribuie la mobilizarea banilor privaţi pentru a finanţa toate acestea;

- stimularea capacităţilor UE de producţie în materie de apărare.

INFLUENŢĂ ASUPRA CELOR MAI IMPORTANTE FUNCŢII DIN UE

Rezultatele alegerilor vor influenţa alegerea viitorului şef al Comisiei Europene, organul executiv care are competenţa exclusivă de a propune noi legi ale UE.

Deşi nu există o astfel de cerinţă formală, grupul politic care va câştiga alegerile va avea un argument puternic pentru ca următorul şef al Comisiei să provină din rândurile sale.

INFLUENŢĂ ASUPRA BANILOR UE

Următorul Parlament European va co-decide împreună cu guvernele UE asupra următorului buget al UE pentru perioada 2028-2034.

Bugetul se ridică în prezent la aproximativ 1.100 de miliarde de euro. Următorul buget pe termen lung ar putea fi majorat şi cu siguranţă va trebui să se schimbe în ceea ce priveşte priorităţile de cheltuieli pentru a lua în considerare posibila extindere a UE pentru a include Ucraina, Moldova şi Balcanii de Vest.

INFLUENŢĂ ASUPRA VIITOAREI FORME A UE

Oficialii şi guvernele UE spun că blocul comunitar trebuie să îşi reformeze politica agricolă internă şi modul în care îşi sprijină membrii pentru a egaliza standardele de viaţă în cadrul blocului înainte de a admite noi ţări, în special ţări mari, precum Ucraina.

De asemenea, mulţi spun că UE trebuie să-şi schimbe modul de luare a deciziilor, reducând nevoia de unanimitate, pentru a permite aderarea mai multor ţări.

În cazul în care astfel de reforme vor fi propuse în următorii cinci ani, parlamentul va avea un rol crucial în elaborarea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.