“România, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, desemnează o femeie musulmană pentru a deveni premier”, notează presa internaţională în legătură cu propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru, adăugând că alegerea unui politician puţin cunoscut alimentează speculaţiile că liderul social-democrat Liviu Dragnea va conduce din umbră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Alegerea surprinzătoare pentru premierul României alimentează speculaţiile că Dragnea va fi şeful adevărat”, titrează BLOOMBERG, care precizează că liderul PSD nu şi-a putut asuma conducerea Guvernului pentru că a fost condamnat în instanţă.

“Alegerea sugerează că Dragnea ar putea vrea să obţină mai mult timp pentru a anula restricţiile privind propria sa candidatură”, precizează agenţia internaţională, citându-l pe politologul Andrei Ţăranu.

„Este o propunere foarte surprinzătoare. Însă ne aşteptam la un candidat care să fie foarte obedient faţă de partid şi de liderul său”, a spus el, contactat telefonic de Bloomberg.

Jurnaliştii agenţiei amintesc că România, “a doua cea mai săracă ţară din UE”, îşi înlocuieşte primul guvern tehnocrat de la căderea comunismului, după alegerile câştigate de PSD cu promisiuni de reduceri de taxe şi creşteri de salarii, ce au “convins alegătorii să treacă peste anchetele de corupţie vizând mai mulţi dintre parlamentarii săi”.

DAILY EXPRESS notează că, dacă va fi confirmată în funcţie, Shhaideh va deveni a treia femeie musulmană de la conducerea unui stat din Europa. Tansu Ciller a fost premier al Turciei în anii ’90, iar Atifete Jahjaga a fost preşedinte al Kosovo din 2011 până în 2016.

“Spre deosebire de Ciller şi Jahjaga, care au ocupat poziţii (de conducere – n.r.) în ţări cu majorităţi musulmane, Shhaideh ar urma să îşi îndeplinească rolul într-o ţară unde peste 80% din populaţie este creştin-ortodoxă”, precizează cotidianul britanic.

INTERNATIONAL BUSINESS TIMES explică faptul că, deşi nominalizarea lui Shhaideh “ar putea fi considerată lipsită de popularitate, analiştii sugerează că, în realitate, va fi în mare parte lipsită de controverse”, cu atât mai mult cu cât minorităţile musulmane din România practică un islam foarte moderat.

FINANCIAL TIMES pune decizia PSD în contextul “intensificării sentimentelor antimusulmane în alte zone de pe continent”.

Publicaţia afirmă că, deşi preşedintele Klaus Iohannis reprezintă România la summiturile UE, Shaiddeh “şi-ar putea întâlni de asemenea omologii din UE, dintre care o parte au avertizat în legătură cu riscurile imigraţiei şi islamului în Europa”.

FT îl oferă ca exemplu pe premierul ungur Viktor Orban, care a criticarea crearea unor aşa-numite “societăţi paralele” de musulmani pe continent.

“Civilizaţia care îşi are originile în creştinism şi civilizaţia care îşi are originile în islam nu sunt compatibile”, a spus Orban în octombrie.

De asemenea, premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a spus în mai că “islamul nu are ce căuta în Slovacia”.

Agenţia de presă AFP titrează că “Stânga face concesii pentru a evita o criză politică”. “Liderul social-democraţilor români, Liviu Dragnea, victorios în legislativele din 11 decembrie, a anunţat miercuri că nu va candida la postul de premier, pentru a evita un conflict cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis”, scriu jurnaliştii francezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.