Ministrul israelian al Apărării Avigdor Lieberman l-a îndemnat vineri pe preşedintele sirian Bashar al-Assad ”să-i dea pe iranieni afară”, la o zi după escaladare militară fără precedent între Israel şi Iran în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lieberman a vizitat vineri partea Platoului Golan ocupată şi anexată de Israel.

”Profit de această ocazie pentru a-i adresa acest mesaj lui al-Assad: daţi-i pe iranieni afară, daţi-i pe Qasem Soleimani şi al-Qods afară”, a declarat el, citat de serviciile sale.

Qasem Soleimani comandă Brigada al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata de elită iraniană.

”Ei nu vă fac un serviciu, ei nu fac decât să dăuneze, iar prezenţa lor nu face decât să provoace pagube şi probleme”, a adăugat Lieberman.

Armata israeliană a atacat joi dimineaţa ceea ce a prezentat drept zeci de ţinte militare iraniene în Siria, ca represalii faţă de tragerea - de către forţele iraniene - a aproximativ 20 de proiectile către poziţii pe care le ocupă în Golan, de cealaltă parte a liniei de demarcaţie.

După decenii de ostilitate - la distanţă - şi săptămâni de tensiuni tot mai mari în teatrul de război sirian, este vorba despre cea mai gravăconfruntare între interese israeliene şi iraniene de la începutul Războiului civil în Siria, în 2011.

”Eu nu cred că asta s-a terminat definitiv”, a declarat Lieberman, referindu-se la confruntare.

”Noi supraveghem atent situaţia şi devansăm evenimente în mod responsabil şi hotărât”, a adăugat el.

FALSE ”PRETEXTE”

Iranul a acuzat vineri Israelull că ”inventeazăpretexte” pentru a ataca Siria, la o zi după raduri israeliene contra unor presupuse ţinte iraniene în această ţară.

Un purtătoor de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, citat de agnţia Isna, a ”condamnat ferm atacurile regimului sionist (Israel)” în Siria, unde Iranul ajută militar regimul lui Bashar al-Assad împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Israelul a anunţat joi că a atacat poziţii ”iraniene” în Siria, ca ripostă la atacuri lansate, în opinia sa, de către Iran din poziţii pe care le deţine pe teritoriul sirian contra părţii ocupate şi anexate a Platoului Golan de către Israel.

”Atacurile repetate ale regimului sionist contra teritoriului sirian au fost efectuate sub pretexte inventate (de Israel) care sunt fără fundament”, a declarat Ghassemi.

”Atacurile multiple ale regimului sionist în teritoriul sirian şi încălcarea suveranităţii acestei ţări, mai ales în ultimele zile, este o agresiune clară şi un exemplu al naturii acestui regim dominator şi mincinos, care caută să provoace crize şi nu poate tolera stabilitatea şi securitatea în regiune”, a adăugat el.

Israelul - care rămâne în mod oficial în stare de război cu Siria - afirmă că stă la o parte de conflictul din ţara vecină.

Însă el insistă să proclame că nu va permite Iranului să se servească de Siria ca de un cap de pod împotriva sa.

Armata israeliană a efectuat, în ultimele luni, zeci de raiduri contra unor poziţii siriene, Hezbollahului libanez şi, tot mai insistent ale forţelor iraniene în Siria.

Iranul şi Hezbollahul proiranian sunt doi cai de bătaie ai Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.