Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat luni că mai mult de 500 de tone de materiale medicale ce trebuie livrate în Afganistan sunt blocate în afara ţării din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial a spus că ajutoarele, între care echipamente chirurgicale şi kituri destinate tratării malnutriţiei, ar trebui să ajute sute de mii de oameni strămutaţi din cauza violenţelor recente.

Mii de oameni au reuşit în ultima săptămână să părăsească ţara, dar zborurile comerciale au fost oprite.

„În timp ce ochii lumii sunt acum aţintiţi asupra oamenilor care sunt evacuaţi şi asupra avioanelor care pleacă, noi trebuie să ducem provizii în ţară pentru a-i ajuta pe cei rămaşi în urmă”, a spus Inas Hamam, purtător de cuvânt al OMS.

Organizaţia vrea ca avioane care se duc să preia refugiaţi să fie redirecţionate spre Dubai pentru a încărca ajutoarele înainte de a ajunge în Afganistan.

Talibanii au declarat, pe 15 august, victoria în faţa armatei afgane, care a fost sprijinită şi instruită de trupele NATO timp de două decenii, şi au preluat conducerea ţării.

După ce au recucerit, pe rând, toate capitalele provinciilor din ţară, pe 15 august talibanii au preluat palatul prezidenţial, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit din ţară, pentru a evita vărsarea de sânge, a spus el, aflându-se în prezent în Emiratele Arabe Unite.

În ultimele zile, mii de oameni din Afganistau au încercat să plece din ţară, cei mai mulţi fără succes, iar scene de panică au fost văzute pe aeroportul din Kabul, de unde guvernele internaţionale îşi evacuează personalul şi pe unii colaboratori afgani.

Câţiva lideri talibani au revenit în Afganistan din exilul în Qatar, iar marţi gruparea a susţinut prima conferinţă de presă de la preluarea controlului, promiţând libertate pentru femei şi presă în conformitate cu legea Sharia.

Proteste restrânse au avut loc în ţară de Ziua Independenţei, pe 19 august, mai mulţi oameni fiind împuşcaţi mortal pentru schimbarea stagului taliban cu cel afgan.

Un raport al serviciilor secrete ONU a arătat că talibanii caută foştii colaboratori ai NATO şi ameninţă familiile acestora.

Mai mulţi oameni au murit pe aeroport şi în afara lui, în încercarea de a părăsi ţara - unii agăţându-se de avioane, alţii fiind prinşi în busculade.

Au apărut şi temeri că organizaţia Stat Islamic ar putea pune la cale atacuri la aeroport. Guvernele străine şi-au sfătuit cetăţenii să iasă din case doar dacă au primit documente pentru călătorie.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au spus că va fi imposibil ca până la finalul lunii august să îşi evacueze toţi cetăţenii care doresc acest lucru.

Regatul Unit speră la o prelungire a termenului limită - 31 august - pentru evacuare, iar talibanii avertizează că acest lucru ar atrage consecinţe.

Luni, armata germană a anunţat că pe aeroportul din Kabul a avut loc un schimb de focuri în care au fost implicate trupe americane, germane şi afgane. Un soldat afgan a murit şi trei au fost răniţi.

Cu o zi înainte, un oficial NATO a declarat pentru agenţia de presă Reuters că cel puţin 20 de oameni a murit pe aeroportul din Kabul şi în preajma acestuia de când talibanii au preluat puterea în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.