Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) confirmă că a detectat în Iran particule de uraniu îmbogăţit la nivelul de 83,7% - adică imediat sub pragul de 90% necesar în producerea unei bombe atomice -, arată un raport consultat marţi de AFP, iar Teheranul, care neagă că vrea să se doteze cu arma nucleară, a evocat ”fluctuaţii involuntare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ele au fost detectate în urma colectării unor eşantioane, în ianuarie, în instalaţia subterană de la Fordo, precizează agenţia ONU, care confirmă astfel informaţii dezvăluite de surse diplomatice.

AIEA a cerut ”clarificări”, iar ”discuţii sunt în continuare în curs”, în vederea stabilirii originii acestor particule, se arată în raport, care urmează să fie prezentat săptămâna viitoare în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA, la Viena.

Iranul, care neagă că vrea să doteze cu arma atomică, a anunţat, la rândul său, ”fluctuaţii involuntare” în cursul procesului de îmbogăţirea uraniului, într-o scrisoare trimisă agenţiei ONU.

Teheranul anunţa săptămâna trecută că ”nu a făcut încercări de îmbogăţirea (uraniului) peste 60%”.

”Prezenţa unor particule (de uraniu îmbogăţit) peste (nivelul de) 60% nu înseamnă că există o îmbogăţire (a uraniului) la (un nivel de) peste 60%”, a reacţionat un purtăror de cuvânt al Organizaţiei Iraniene a Energiei Nucleare (OIEA), Behrouz Kamalvandi.

Aceste informaţii apar în contextul în care negocieri în vederea unei reanimări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, menit să limiteze activităţile atomice ale Iranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale se află într-un punct mort.

Ele au început în aprilie 2021, la Viena, între Teheran şi marile puteri, însă sunt blocate din august 2022, în contextul unor tensiuni tot mai mari.

Acordul (JCPoA) este muribund după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acesta, decisă în mai 2018 de către fostul preşedinte Donald Trump.

Republica islamică s-a retras apoi în mod treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord,

Stocul total de uraniu îmbogăţit al Iranului se ridica la 3.760,8 de kilograme la 12 februarie, de la 3.673,7 în octombrie, adică de 18 mai mare decât limita autotizată prin JCPoA, potrivit unor estimări ale AIEA.

Iranul îmbogăţeşte în continuare uraniu, la niveluri tot mai mari, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin Acordul de la Viena.

El dispune de 434,7 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, faţă de 386,4 de kilograme anterior, şi de 87,5 kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, faţă de 62,3 de kilograme anterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.