Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) avertizează în noul raport publicat că există o ”necesitate urgentă de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear” la centrala de la Zaporojie şi a subliniat că este ”serios îngrijorată” de situaţia din interiorul instalaţiei, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul despre siguranţa nucleară şi situaţia securităţii la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, din sud-estul Ucrainei.

Situaţia din Ucraina este ”fără precedent”, menţionează raportul.

”Este pentru prima dată când are loc un conflict militar în mijlocul facilităţilor unui mare program nuclear de energie. Un accident nuclear poate avea efecte grave în interiorul ţării şi în afara graniţelor acesteia”, se mai arată în raport.

AIEA a mai precizat că ”până la încheierea conflictului şi restabilirea condiţiilor stabile, este nevoie urgentă de măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear rezultat din daune fizice cauzate de mijloace militare”.

”Acest lucru poate fi realizat prin înfiinţarea imediată a unei zone de siguranţă şi protecţie a securităţii nucleare”, conform raportului.

În plus, echipa de experţi nucleari ai ONU a asistat ”îndeaproape” la bombardamente în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie în timpul vizitei la instalaţie, se arată în raportul AIEA.

De asemenea, au observat de la prima vedere avariile aduse suprafeţei drumului, pereţilor şi ferestrelor diferitelor clădiri, precum şi pasajului superior care leagă unităţile de reactoare ale centralei.

”Bombardamentele ar fi putut afecta structurile, sistemele şi componentele legate de siguranţă şi ar fi putut avea un impact semnificativ asupra siguranţei, ar fi putut cauza pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi în rândul personalului”, potrivit raportului.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ”deşi evenimentele din trecut nu au declanşat încă o urgenţă nucleară, ele reprezentau o ameninţare constantă la adresa siguranţei şi securităţii nucleare, deoarece funcţiile critice de siguranţă ar putea fi afectate”, mai precizează AIEA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.