Agricultorii din cadrul Asociaţiei „Forţa Fermierilor” din Republica Moldova au pornit miercuri cu tractoarele spre Chişinău, intenţionând să protesteze fără întrerupere până la 31 decembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), piaţa centrală a capitalei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Forţa Fermierilor” a fost publicat un videoclip în care se observă mai multe tractoare care se deplasează pe şosea. În înregistrare, vocea de pe fundal a unui bărbat confirmă că tractoarele se îndreaptă spre capitală, scrie NewsMaker.

„Ne-am pornit spre Chişinău. Bravo agricultorilor care au sânge în ei, care cunosc problemele din agricultură şi vor o schimbare, din punct de vedere a situaţiei din agricultură. Vor să facă ceva în ţara asta. Coloana se întinde mai lung din cauza faptului că Poliţia menţionează să fie până la 500 de metri între fiecare tractor. Băieţi, nu staţi pe gânduri! Trebuie să vă cereţi drepturile şi împreună suntem o forţă”, spune bărbatul care se aude în videoclip.

Fermierii sunt nemulţumiţi că guvernul nu ia mai multe măsuri pentru a atenua starea precară din agricultură, generată de seceta puternică din acest an. Aceştia susţin că dacă Executivul nu va interveni, vor intra în faliment.

Asociaţia „Forţa Fermierilor” a anunţat că va ieşi la un protest masiv, împreună cu Federaţia Naţională a Fermierilor. Manifestanţii intenţionează să desfăşoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie şi un marş zilnic în perioada 22-26 noiembrie.

Potrivit unei notificări prealabile a Asociaţiei Forţa Fermierilor şi Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chişinău, circa 1 000 de protestatari intenţionează să iasă la protest, cu 500 unităţi de tehnică agricolă.

Agricultorii cer, între altele, autorităţilor să instituie un moratoriu imediat de 3 luni la calcularea penalităţilor, executare silită şi intentarea proceselor de insolvabilitate în cazul agricultorilor mici şi mijlocii care au în structura terenurilor agricole cel puţin 70 procente culturile cerealiere şi oleaginoase. De asemenea, ei cer ca până la 1 martie să le fie plătite compensaţii pentru pierderile suferite din cauza preţurilor mici şi a condiţiilor climatice.

De cealaltă parte, vicepremierul Vladimir Bolea a anunţat crearea unui grup de lucru la nivel de guvern care va stabili cum şi cu cât vor fi ajutaţi agricultorii care riscă să falimenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.