Agricultori care se opun desfiinţării progresive a unui avantaj fiscal cu privire la motorină au blocat un feribot, la Schlüttsiel, în nordul Germaniei, la bordul căruia se afla ministrul german al Economiei Robert Habeck, o acţiune condamnată de către ami mulţi membri ai Guvernului lui Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 30 de agricultori au împiedicat acostarea, joi seara, a feribotului pe care se afla Robert Habeck, care se întorcea din concediu, de la Hallig Hooge, o insulă turistircă la Marea Nordului, declară vineri AFP un purtător de cuvânt al poliţiei.

În urma unei încercări eşuate de a negocia cu manifestanţii, ministrul a decis să rămână pe navă şi să se întoarcă la Hallig Hooge.

După revenirea calmului, ministrul a putut să revină pe continent vineri, la ora locală 0.50 (1.50, ora României), anunţă poliţia.

Aproximativ 100 de agricultori s-au alăturat cu tot cu tractoare acestei acţiuni de protest - pe care poliţia a dispersat-o cu gaze, dar fără să facă arestări.

Această blocare este ”ruşinoasă şi încalcă regulile coexistenţei democratice”, a denunţat pe X un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.

”VISE DE REVOLTĂ”

Ministrul Agriculturii, Cem Özdemir, care s-a angajat să modifice planurile Guvernului cu privire la agricultori, a denunţat vineri, la postul ZDF, dimineaţa o acţiune a unei ”minorităţi” ”care nu se angajează în favoarea agriculturii germane”, ci care are au ”vise de revoltă”, un lucru ”neacceptabil”.

Miniştrii de Externe Annalena Baerbock (Verzi) şi de Interne Nancy Faeser (SPD) au denunţat o ”depăşire” a limitelor democraţiei într-o dezbatere dificilă.

Acţiunea agricultorilor intervine după ce Guvernul german a renunţat - în parte - joi la planurile sale de a tăia subvenţiile la carburant în sectorul agricol.

Avantajul fiscal acordat cu privire la cantităţile consumate urmează să fie desfiinţat treptat - până în 2026 - şi nu dintr-o lovitură, aşa cum se prevedea iniţial.

Însă acest lucru nu merge suficient de departe, în opinia agricultorilor, care preconizează o săptămână de mobilizare - de la 8 la 15 ianuarie - împotriva Guvernului Scholz, o acţiune susţinută de către asociaţiile profesionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.