Agresorul complotist care l-a atacat pe soţul fostei conducătoare democrate Nancy Pelosi, Paul Pelosi - cu un ciocan - în octombrie 2022, David DePape, cu doar câteva zile înaintea alegerilor americane de la jumătate de mandat, şi care o viza de fapt pe fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, a fost găsit vinovat de către un tribunal american, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juraţii l-au găsit vinovat pe David DePape vinovat de această agresiune violentă, în care el i-a fracturat craniul lui Paul Pelosi.

Ei l-au găsit vinovat şi de tentativă de răpire a lui Nancy Pelosi.

Pedeapsa - care poate fi închisoarea pe viaţă - urmează să fie pronunţată ulterior.

PODCASTURI DE EXTREMĂ DREAPTA

Nancy Pelosi era, la acea vreme, al treilea om în stat şi era cu regularitate ţinta unor teorii ale complotului alimentate de extrema drwaptă.

Procesul a arătat cum David DePape, un tâmplar canadian - migrant ilegal -, destul de solitar, se scălda în universul otrăvit al dezinformării înainte de a trece la fapte.

El a ”ţintit-o deliberat” pe Nancy Pelosi ”din cauza activităţii acesteia, a rolului său în sistemul nostru politic”, a acuzat procurorul Helen Gilbert.

Bărbatul în vârstă de 43 de ani a povestit în timpul procesului, uneori în lacrimi, că devenise un ascultător asiduu al podcasturilor extremei drepte.

El a postat pe reţele de socializare publicaţii în care afirma că elitele americane sunt corupte şi pedofile sau că lui Donald trump i s-au furat alegerile din 2020.

Paul Pelosi ”nu a fost niciodată ţinta mea şi îmi pare rău că a fost rănit”, a dat asigurări David DePape.

El a explicat că l-a agresat când şi-a dat seama că ”planul (îi) era ruinat”.

PLAN NEBULOS

El a pătruns prin efracţie, cu o sfoară, mănuşi şi bandă adeviză în domiciliul cuplului Pelosi din San Francisco şi voia iniţial să o atace pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor, care se afla la Washington în acea zi.

El le-a mărturisit anchetatorilor că a plănuia ”să-i spargă rotula” dacă nu recunoşrea ”minciunile” taberei democrate.

Însă sechestrarea lui Nancy Pelosi era doar prima etapă a unui plan mai vast, a recunoscut inculpatul la proces.

Planul său nebulos prevedea şi alte ţinte, inclusiv guvernatorul Californiei Gavin Newsom, fiul preşedintelui, Hunter Biden şi actorul Tom Hanks.

Apărarea sa încercat să prezinte un bărbat consumat de ceea ce el credea că era o cruciadă împotriva corupţiei, o linie prin care DePape a pledat nevinovat.

Avocaţii acestuia - care nu au contestat agresiunea - au susţinut că el era motivat de convingerile sale complotiste şi că nu o viza în mod special pe Pelosi ca oficială federală, un factor esenţial, potrivit acuzării, în înţelegerea agresiunii şi planului răpirii.

”Domnul DePape a făcut lucruri oribile (...), a comis infracţiuni grave în acea noapte”, a declarat avocata sa Angela Chuang.

”Dar el nu a comsi aceste infracţiuni” din cauza funcţiei oficiale a lui Pelosi, a subliniat ea.

FILMARE

În timpul intruziunii lui David DePape, Paul Pelosi a reuşit să alerteze poliţia, care a intervenit in extremis.

Agresiunea a fost filmată de camera de corp a agenţilor.

Octogenarul, spitalizat timp de aproape o săptămână şi operat, refuză în continuare să vadă aceste imagini, la mai bine de un an de la fapte.

”A fost extrem de traumatizant. Am făcut tot ceea ce am putut pentru a nu retrăi acest lucru”, le-a spus el juraţilor.

Atacul, care a avut loc cu doar câteva zile înaintea alegerilor de la jumătate de mandat, a ilustrat gravitatea efectelor dezinformării în timpul campaniei electorale şi disensiunile puternice din America.

Unii membri ai Partidului Republican au ironizat atacul sau şi-au exprimat un anumit scepticism, în pofida imaginilor.

Patronul X, Elon Musk, a postat şi apoi a şters o teorie a complotului menită să minimalizeze gravitatea agresiunii, care sugerează că este vorba despre o întâlnire cu caracter sexual care ar fi derapat.

După acest proces federal, David DePape urmează să fie judecat de către justiţia californiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.