Guvernul federal al lui Donald Trump a acceptat să retragă treptat, începând de joi, agenţii federali pe care i-a trimis la Portland, de la a căror sosire au avut loc, în fiecare noapte, ciocniri în zona tribunalului federal, a anunţat guvernatoarea democrată a statului Oregon Kate Brown, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unor discuţii cu vicepreşedintele (Mike Pence) şi oficiali din cadrul administraţiei, Guvernul federal mi-a acceptat cererea şi va începe să-şi retragă agenţii”, care au acţionat ”ca o forţă de ocupaţie”, a scris miercuri într-un comunicat Brown.

Secretarul interimar al SecurităţiiInterne (DHS) Chad Wolf a subliniat, într-un comunicat, că serviciile sale ”continuă să menţină personalul nostru suplimentar de menţinerea ordinii la Portland până când vom fi siguri” că tribunalul şi alte instituţii federale ”nu vor fi atacate”.

”Aceasta a fost misiunea noastră şi obiectivul nostru după ce au început aceste activităţi violente, criminale”, a subliniat el.

”FORŢĂ DE OCUPAŢIE”

De la sosirea poliţiştilor federali, la începutul lui iulie, manifestaţii antirasiste organizate de două luni în acest oraş mare din nord-vestul Statelor Unite s-au tensionat, iar în fiecare noapte au avut loc ciocniri în apropierea tribunalului federal.

Secretarul Justiţiei Bill Barr justifica marţi această intervenţie, menită în opinia sa să pună capăt unor ”revolte”, şi prezenta o imagine apocaliptică a situaţiei.

Guvernatoarea Kate Brown interpretează faptele în mod radical diferit.

”Aceşti poliţişti federali au acţionat ca o forţă de ocupaţie, au refuzat sădea socoteală şi au adus violenţa şi conflcitul în oraşul nostru”, acuză ea.

Moartea lui George Floyd, un afroamerican asfixiat la 25 mai, la Minneapolis, de către un poliţist alb, a declanţat în întreaga ţară manifestaţii antirasiste uriaşe.

Mobilizarea a scăzut în mod considerabil, însă ”buzunare” ale contestării au persistat, mai ales la Portland, un oraş de stânga şi cu o istorie contestatară.

Trimiterea de către Donald Trump a agenţilor federali, care  provin în mare parte din Poliţia Frontierei - şi care arborează o întreagă panoplie militară - a avut ca efect o însăprire a contestării la Portland.

Poliţişti federali au fost trimişi, în paralel, în alte mari oraşe americane - majoritatea administrate de către democraţi - precum Chicago.

Guvernul republican al lui Donald Trump a anunţat miercuri că trimite aceste forţe în alte tro oraşe - Cleveland, Detroit şi Milwaukee - oficial cu scopul de ajuta la îndiguirea unei creşteri puternice a criminalităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.