Niciun echipament militar nu este depozitat în centralele nucleare ucrainene inspectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat, marţi, şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, în faţa deputaţilor din Parlamentul European. Comentariile sale demontează acuzaţiile anterioare făcute de Rusia, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această dimineaţă, am instruit echipele mele să abordeze o revizuire cuprinzătoare a instalaţiilor în colaborare şi în cooperare cu conducerea ucraineană a acestor instalaţii pentru a verifica dacă există, de fapt, vreun echipament militar depozitat, staţionat sau mutat acolo. Şi, bineînţeles, rezultatele acestor inspecţii au fost negative", a declarat Grossi în faţa adunării de la Bruxelles.

"Este a doua oară când, într-un mod calm, un mod tehnic, AIEA a reuşit să demonteze acuzaţiile privind lucruri ilegale şi foarte periculoase care au loc în aceste instalaţii", a adăugat el.

Comentariile lui Grossi au fost făcute la o zi după ce Rusia a acuzat din nou Ucraina că foloseşte siturile centralelor nucleare pentru a depozita arme furnizate de Occident. 

Luni, directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a acuzat Ucraina, într-o declaraţie, că "stochează arme şi muniţii furnizate de Occident pe teritoriile centralelor nucleare".

"Acest lucru este valabil pentru cele mai rare şi mai scumpe rachete pentru Forţele Armate ale Ucrainei pentru MLRS HIMARS şi sisteme străine de apărare antiaeriană, precum şi pentru muniţia de artilerie de calibru mare", se mai arată în declaraţie.

În ceea ce priveşte situaţia de pe teren din Ucraina, Grossi a declarat că posibilitatea creşterii activităţii militare în lunile următoare "ridică gradul de îngrijorare" cu privire la potenţialul impact asupra infrastructurii nucleare a Ucrainei.

Situaţia din ultimele zile din jurul Centralei Zaporojie a fost "destul de tensionată", cu bombardamente în apropierea sitului nuclear, a adăugat Grossi.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.