Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a fost informată de către autorităţile din Ucraina că alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cerbobîl a fost restabilită, iar personalul a reluat operaţiunile de reconectare a centralei la reţeaua de electricitate. Agenţia a transmis că deţine informaţii că la centrala de la Zaporojie au loc explozii de muniţie şi încearcă să documenteze situaţia din teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţrile au fost făcute, luni seară, pe Twitter, de către AIEA.  

Agenţia precizează, într-un comunicat de presă, că Autoritatea de reglementare a transmis AIEA că a fost restabilită alimentarea externă şi că personalul de la CNE Cernobîl a reluat operaţiunile pentru a reconecta CNE la reţea. 
 


”După cum s-a raportat anterior, deconectarea CNE din Cernobîl de la reţea săptămâna trecută nu a avut un impact critic asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă, deoarece volumul de apă de răcire din instalaţia de stocare a combustibilului uzat a fost suficient pentru a menţine evacuarea căldurii fără alimentarea cu energie electrică. Tot săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare a declarat că un raport de analiză a siguranţei pentru instalaţia de combustibil uzat a concluzionat că nu va exista „niciun impact asupra sistemelor esenţiale de siguranţă” în cazul unei pierderi totale de putere, inclusiv de la generatoarele diesel. Autoritatea de reglementare a spus că actualele rezerve de motorină vor dura până în seara zilei de 15 martie”, a mai precizat Agenţia.  

În ceea ce priveşte starea centralelor nucleare operaţionale din Ucraina, Autoritatea de reglementare a transmis că opt dintre cele 15 reactoare ale ţării au rămas în funcţiune, inclusiv două la CNE Zaporojie.  

”Nivelurile de radiaţii la toate centralele nucleare sunt în intervalul normal”, a mai transmis AIEA.  

Agenţia anunţă, de asemenea, că deţine informaţii cu privire la explozii de muniţie care au avut loc la centrala de la Zaporojie şi încearcă să documenteze situaţia din teren. 

Ucraina a acuzat din nou, luni, armata rusă, de faptul că a ”tăiat” alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare avariate de la Cernobîl, situată la nord de Kiev şi aflată sub controlul Rusiei din primele zile ale invaziei ruse. 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.