Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA) aşteaptă ultimele reacţii din partea industriei înainte de a lansa consultările finale cu Cipru, Grecia, România şi Spania pentru începerea, în 2020, a unui program de modernizare sau de achiziţii de tancuri de luptă Leopard 2, relatează site-ul Jane's Defence Weekly.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul are ca obiectiv modernizarea sau achiziţia de tancuri Leopard 2A7, potrivit agenţiei.

”Obiectivul este ca tancurile să fie aduse cât mai mult posibil la acelaşi nivel”, a declarat pe 8 iulie o sursă din EDA, adăugând că programul va implica aproximativ 200 de tancuri Leopard, pe lângă achiziţia unui nou batalion de tancuri de către România, activităţile de modernizare fiind în valoare de mai multe sute de milioane de euro. Programul va include opţiuni de modernizare pentru recuperare, tehnologizare şi eliminarea diferenţelor dintre vehicule.

Flotele de tancuri Leopard ale celor patru ţări variază în prezent de la modelul spaniol Leopard 2E şi cel grec Leopard 2HEL, care sunt echivalente cu versiunea Leopard 2A6, la modelul mai vechi 2A5 din România.

După discuţiile exploratorii din 2018, în urma cărora primul grup de nouă ţări posibil interesate de modernizarea tancurilor a scăzut la patru, agenţia a declanşat consultări preliminare cu industria, în aprilie 2019. În urma consultărilor, EDA aşteaptă soluţiile tehnice cele mai economice pentru a elimina diferenţele tehnologie între tancurile ţărilor.

Cei mai importanţi doi contractori ai Leopard 2, Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, trebuie să răspundă solicitărilor oferind o soluţie completă, termenul limită fiind 18 iulie.

”Sperăm ca tancurile să ajungă la o similitudine de 90%, sau chiar mai mare”, a declarat sursa, notând că cerinţele ţărilor implică aproximativ 200 de sisteme şi subsisteme.

După ce va primi răspunsurile contractorilor, agenţia va mai organiza alte două întâlniri cu miniştrii Apărării din cele patru state, obiectivul fiind semnarea programului în 2020 şi primele livrări de tancuri modernizare începând din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.