Maria Butina, o cetăţeană rusă condamnată în Statele Unite pentru că s-a infiltrat în mediile politice americane, a aterizat la Moscova sâmbătă, înainte de prânz, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eliberată vineri din Închisoarea de la Tallahassee, capitala administrativă a Floridei, Maria Butina a plecat de la Miami şi a aterizat pe Aeroportul moscovit Şeremetievo.

”Sunt foarte mulţumită să mă întorc acasă. Le sunt foarte recunoacătoare tuturor celor care m-au susţinut, cetăţenilor ruşi care m-au ajutat şi mi-au scris scrisori”, a declarat ea, la sosire, jurnaliştilor adunaţi la aeroport.

”Mulţumesc mult Ministerului de Externe şi diplomaţilor care s-au bătut pentru mine zilnic”, a adăugat ea, cu braţele încărcate de flori şi escortată de către tatăl său şi de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţieiruse, venită să o primească.

Arestată în iulie 2018, Maria Butina este singura cetăţeană rusă care a fost condamnată în cazuri de amestec în politica internă americană, în pofida faptului că rolul său pare că a fost limitat.

Ea a ţesut legături cu National Rifle Association (NRA), puternicul lobby american al armelor de foc şi foarte apropiat Partidului Republican. Ea s-a servit în acest scop de organizaţia sa rusă de apărarea portului armelor.

Contactele sale cu NRA i-au permis să se apropie de Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Ea şi-a clamat întotdeauna nevinovăţia.

Maria Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare, în aprilie, iar jumătate din pedeapsă a fost considerată ca ispăşită. Ea a fost acuzată de ”complot” în vederea ”promovării intereselor Rusiei”, însă condamnarea vizează doar faptul că nu s-a înregistrat ca agent străin, o exigenţă a legii americane.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.