Africa de Sud a depus o cerere la Curtea Internaţională de Justiţie pentru a începe procedurile pentru acuzaţii de genocid împotriva Israelului pentru războiul său împotriva Hamas în Gaza, a anunţat curtea, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cererea sa, Africa de Sud acuză Israelul că ”încalcă obligaţiile sale din Convenţia privind Genocidul” şi că ”acte şi omisiuni ale Israelului…. au caracter de genocid, fiind comise cu intenţia specifică necesară… pentru a distruge palestinienii din Gaza ca parte a unui grup mai larg, de naţionalitate, rasă şi etnie palestiniană”, arată CIJ, într-o declaraţie.

Israelul, prin Ministerul său de Afaceri Externe, a respins afirmaţiile Africii de Sud şi cererea la Curtea Internaţională, afirmând că Africa de Sud ”cere distrugerea statului Israel” şi că ”acuzaţia sa nu are bază factuală şi nici legală”.

Ministerul de Externe palestinian a salutat acţiunea Africii de Sud de a începe procedurile pentru acuzaţii de genocid.

”Curtea trebuie să acţioneze imediat pentru a proteja poporul palestinian şi să ceară Israelului, puterii ocupante, să îşi oprească atacul împotriva poporului palestinian, pentru a asigura o rezoluţie legală obiectivă”, a arătat, vineri, într-o declaraţie, Ministerul palestinian de Externe.

”Existenţa poporul palestinian se află sub ameninţări fără precedent, în timp ce ne confruntăm cu o catastrofă morală şi legală de proporţii enorme, care subminează umanitatea noastră comună şi esenţa ordinii multilaterale”, se arată în declaraţie.

Africa de Sud şi Israelul fac parte din Convenţia privind Genocidul, potrivit CIJ, cunoscută ca şi Curtea internaţională şi principalul organ judiciar la Naţiunilor Unite.

Rolul Curţii Internaţionale de Justiţie este de a rezolva disputele între statele membre, în timp ce Curtea Penală Internaţională judecă persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.