Conservatorii britanici au promis, după triumful lor electoral din 2019, să investească în vederea unei redinamizări a regiunilor declasate, însă după cinci ani rezultatele par slabe din cauza dificultăţilor cauzate de creşterea preţurilor la Keighley, în nordul Angliei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest oraş cu aproape 60.000 de locuitori a ales un deputat conservator în ultimele alegeri legislative, însă la 4 iulie Chris Ashworth, un angajat al unui pub, în vârstă de 40 de ani, vrea să sancţioneze partidul aflat la putere.

”Totul este mult mai scump, iar listele de aşteptare ale NHS (serviciul public de sănătate) sunt consderabile”, declară el plin de regret AFP.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Mulţi locuitori din regiune îi împărtăşesc furia, iar candidatul Partidului Laburist John Grogan este favorit în această circumscripţie.

”Sărăcia este problema numărul unu (...). Viaţa poate fi destul de grea la Keighley. Sunt atâtea talente irosite”, deplânge el.

După victoria sa zdrobitoare din 2019, fostul premier Boris Johnson s-a angajat să revitalizeze aceste regiuni în mod tradiţional laburiste din centrul şi din nordul Angliei, care treceau la conservatori.

El a lansat o mare politică de ”ridicare la nivelul de sus” (leveling up), în vederea unei reorientări a fondurilor care să revalorizeze zone afectate dur de declinul industriei grele, care se simţeau neglijate de Londra, care au votat masiv Brexitul şi se simţeau în sfârşit ascultate de către un lider politic.

”ORAŞ FANTOMĂ”

Însă pandemia covid-19, iar apoi Războiul din Ucraina au ”aruncat în aer” preţurile, iar din cauza creşterii costului traiului Banca Alimentară a Armatei Salvării din Keighley se află în prima linie.

”În urmă cu un an, distribuiam 40 de colete pe săptămână. Azi (distribuim) 60”, constată pastora Imogen Stewart în faţa căruciorelor pline de provizii.

”Dacă n-ar exista locuri ca acesta, toată lumea ar fi îndificultate”, declară Shaun Broom, în vârstă de 30 de ani, care a fost concediat în urmă cu şase săptămâni.

”Nu doar indivizii, ci întreaga comunitate a suferit”, declară Alannah Hodgson, o casnică cu copii, în vârste de 31 de ani.

”Magazinele se închid (...) este un oraş fantomă”, deplânge această alegătoare care va vota cu conservatorii mai degrabă din simpatie faţă de deputatul în exerciţiu Robbie Moore decât faţă de partidul acestuia.

Comercianţii au avut de înfruntat dubla presiune a scumpirilor şi a scăderii puterii de cumpărare a clienţilor.

Stefania Risidi, care deţine un salon de coafură deschis de 44 de ani la Keighley, a fost nevoită să se mute şi să se îndepărteze de centru din cauza unei creşteri cu 30% a chiriei.

”Este sfâşietor (...). Unde ne aflăm noi nu este niciun magazin în apropiere”, declară ea.

PROEICTE CULTURALE

Oraşul a obţinut însă investiţii de ”peste 80 de milioane de lire sterline” (94 de milioane de euro) în cadrul politicii de reechilibrare regională, subliniază deputatul în exerciţiu Robbie Moore, în faţa dealurilor pitoreşti din Yorkshire care străjuiesc Keighley.

Organizaţia de caritate Keighley Creative, care vrea să crească numărul activităţilor culturale în oraş, a obţinut 2,6 milioane de lire sterline (trei milioane de euro) care vor face ”o”diferenţă uriaşă” în viitor, subliniază directorul său executiv Riaz Meer într-un mic cinematograf, construit în sediul temporar al asociaţiei.

”Putem să facem multe lucruri aici, în sediul nostru actual, însă vom putea să facem şi mai multe într-o clădire construită în acest scop”, declară el.

Mulţumită acestei structuri, Jonathan Britton, în vârstă de 48 de ani, şi-a abandonat munca de zidar şi se poate consacra picturii.

Problemele sale de sănătate mentală s-au ameliorat. ”Nu m-am mai uitat niciodată înapoi de atunci”, declară el AFP în atelierul său.

În stradă, însă, puţini locuitori ştiu că oraşul a primit aceste fonduri.

”Care ridicare la nivelul de sus?”, întreabă tânăra casnică Alannah Hodgson. ”Am auzit vorbindu-se despre asta, dar n-am văzut-o aici, la Keighley”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.