Donald Trump şi Joe Biden au abordat subiecte de fond - pandemia covid-19, imigraţia, modificările climatice, între altele - în ultima lor dezbatere faţă în faţă înaintea alegerilor americane de la 3 noiembrie, o dezbatere stăpânită şi fără un K.O. final, care probabil că nu va schimba dinalica ultimelor 12 zile de campanie electorală relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale acestui duel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

NOUL CORONAVIRUS

”Cineva care este responsabil de atât de multe morţi nu ar trebui să rămână preşedintele Statelor Unite ale Americii”.

În deschiderea ultimei lor dezbateri televizate, cu 12 zile înainte de scrutin, Joe Biden l-a atacat extrem de dur pe Donald Trump cu privire la modul în care gestionează criza noului coronavirus, care-l descalifică, în opinia sa, să rămână la putere.

Candidatul democrat a preconizat ”o iarnă sumbră” celei mai îndoliate ţări din lume de covid-19, cu peste 222.000 de decese din cauza noului coronavirus.

Donald Trump - diagnosticat el însuşi cu covid-19 în urmă cu trei săptămâni - a dat asigurări că administraţia sa luptă ”foarte ferm” împotriva pandemiei şi şi-a acuzat opozantul că vrea să ”reînchidă” Statele Unite.

”BEBELUŞ NEVONOVAT”

Aşa cum a anunţat, preşedintele republican în exerciţiu i-a cerut lui Joe Biden ”să se explice” cu privire la acuzaţii de corupţie privind activităţile fiului său Hunter Biden în China şi Ucraina, pe când candidatul democrat era vcepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017).

”Niciodată în viaţa mea nu am luat un cent de la o sursă străină”, a protestat deocratul care s-a eschivat, până acum, de la întrebări în acest subiect, arătându-se foarte protector faţă de familia sa.

”Nu încerca să faci pe bebeluşul nevinovat”, a denunţat Donald Trump.

KIM JONG UN ŞI... HITLER

Dezbaterea a consacrat de asemenea o parte imporantă diplomaţiei, o ocazie ca Joe Biden să denunţe relaţia dintre Kim Jong Un şi rivalul său.

”Ce a făcut el? El a legitimat Coreea de Nord”, a dat asigurări fostul vicepreşedinte al lui Obama. ”El vorbeşte despre el ca despre prietenul său bun, care este un tâlhar”.

Donald Trump - care s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean în trei rânduri - s-a lăudat că a îndepărtat ameninţarea unui ”război nuclear” şi cu ”relaţia foarte bună” pe care o are cu Coreea de Nord.

”Este ca şi cum am spune că avem o relaţie bună cu Hitler, înainte să invadeze Europa”, a tunat Joe Biden.

IMIGRAŢIE ”CRIMINALĂ

Democratul l-a atacat pe Donald Trump şi cu privire la imigraţie, acuzându-l de faptul că a orchestrat o politică ”criminală” împotriva copiilor imigranţi.

Potrivit unei asociaţii americane de apărarea drepturilor omului, părinţii imigranţi ai unui număr de aproximativ 545 de copiii care au fost despărţiţi în Statele Unite de copiii lor după ce au trecut în mod ilegal frontiera nu au putut să fie localizaţi.

”Aceşti copii sunt singuri, n-au unde să se ducă (...). Este criminal”, a denunţat fostul vicepreşedinte.

PETROL ŞI STATE-CHEIE

Candidatul democrat şi-a asumat un risc şi a dat asigurări că, în cazul în care este ales, se va ”îndepărta treptat de industria petrolieră”.

”Este o declaraţie pe cinste”, l-a luat în derâdere republicanul.

”Vă amintiţi de asta Texas, Ohio, Pennsylvania?”, a tunat Donald Trump, adresându-se alegătorilor din aceste state-cheie, în care Joe Biden pare în măsură să dispute victoria miliardarului newyorkez.

Donald Trump - care face cu regularitate declaraţii sceptice pe tema încălzirii globale - a dat asigurări că Statele Unite nu au beneficiat de un aer şi de o apă atât de ”curate” de ani de zile.

El a respins pur şi simplu folosirea energiei regenerabile, dând asigurări, cuprivire la energia eoliană că ”asta omoară toate păsările”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.