Pandemia covid-19 se apropie de un milion de morţi, relatează AFP, care prezintă bilanţuri, măsuri şi fapte marcante legate de noul coronavirus în lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DOUĂ MILIOANE E MORŢI?

În contextul în care bilanţul victimelor pandemia se apropie de un milion de morţi din cauza covid-19, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră probabil ca noul coronavirus să ucidă două milioane de oameni, dacă nu se face totul în combaterea SARS-CoV-2.

”Dacă noi nu facem tot ceea este posibil, numărul despre care vorbiţi nu este doar de luat în calcul, dar, din nefericire, este foarte probabil”, estimează directorul OMS însărcinat cu Situaţii de Urgenţă Michael Ryan, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist despre un bilanţ de două milioane de morţi.

PESTE 990.000 DE MORŢI

Pandemia s-a soldat cu cel puţin 993.438 de morţi în lume de cânt Biroul OMS în China a anunţat, în decembrie, apariţia bolii, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP sâmbătă, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), pe baza unor surse oficiale.

Peste 32,6 milioane de infectări cu noul coronavirus au fost diagnosticate de la începutul epidemiei - dintre care cel puţin 22,3 de milioane sunt considerate vindecate în prezent.

Statele Unite sunt ţara cea mai afectată atât ca număr de morţi, cât şi ca număr de cazuri, cu 203.782 de decese. Urmează Brazilia, cu 140.537 de morţi, India, cu 93.379, Mexicul cu 75.844 şi Regatul Unit cu 41.936 de morţi din cauza covid-19

ÎNDEMN LA ONU UN ACCES LIBER LA VACCINURI

În cadrul Adunării Generale (AG) a ONU, America Latină şi Australia au îndemnat marile puteri la solidaritate, printr-un acces liber la viitoare vaccinuri, în contextul în care Statele Unite, Europa şi Japonia au rezervat peste jumătate dintre doze prevăzute într-o primă fază.

Canada a anunţat vineri un acord, cel mai recent din această serie, cu grupurile suedezo-britanic AstraZeneca în vederea procurării a până la 20 de milioane de doze ale vaccinului candidat al acestuia împoriva covid-19.

PERU ÎŞI REDESCHIDE FRONTIERA AERIANĂ

După şapte luni, Peru urmează să-şi redeschidă frontierele aeriene - începând de la 5 octombrie -, mai întâi cu Chile, Spania Statele Unite şi Mexic, după care va extinde măsura, treptat la restul lumii.

”Aceste zboruri vor fi autorizate către destinaţii sigure din punct de vedere sanitar”, a precizat preşedintele peruan Martin Vizcarra.

SCURTĂ AMÂNARE A ÎNCHIDERII BARURILOR LA MARSILIA

Restauratorii din Marsilia, furioşi, au obţinut o amânare de 24 de ore, anunţată sâmbătă, a închiderii barurilor şi restaurantelor la Aix-Marseille, în sudul Franţei, care urmează să aibă loc duminică seara.

Ministrul francez al Sănătăţii Olivier Véran, care a efectuat o vizită la faţa locului vineri, considerăcă aceste restricţii sunt ”necesare” şi ”nu arbtrare”.

Marsilia deţine ”recordul” în Franţa al incidenţei covid-19 - 281 de cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit autorităţilor -, iar metropola Aix-Marseille se află în ”zona de alertă maximă”.

JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO VOR AVEA LOC

Prevăzute iniţial în această vară şi amânate în iulie 2021 din cauza covid-19, Jocurile Olimpice (JO) urmează să aibă loc, a dat asigurări noul premier japonez Yoshihide Suga, care vede deja o ”probă a victoriei omenirii împotriva pandemiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.