Un atentat ca cel de la Londra - comis cu o camionetă şi cuţite - este aproape imposibil de prevenit dacă autoriii dau dovadă de un minimum de prudenţă în pregătiri, afirmă experţi şi oficiali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nici măcar supravegherea unor persoane suspecte sau reperate nu va putea fi garanţia absolută a faptului că vor putea să fie arestate înainte să treacă la fapte, dacă nimic în comportamentul lor nu permite să se conchidă cu privire la iminenţa unei acţiuni teroriste.

”Atacaurile simple care implică vehicule şi cuţite au crescut recent, pentru că ele sunt uşor de organizat şi sunt mai dificil de împiedicat de către serviciile de securitate”, a apreciat duminică Alan Mendoza, directorul centrului de reflecţie britanic Henry Jackson Society.

”Trebuie să aştepăm să vedem mai multe detaliii, dar atacul de la Londra pare legat de toate cele care, în Occident, au fost cel puţin inspirate de grupări precum Statul Islamic”, a adăugat el.

Grupări jihadiste îşi îndeamnă, de ceva ani deja, susţinătorii să treacă la fapte acolo unde locuiesc, folosind mijloace pe care le au la dispoziţie.

”Cu cât acţiunea este mai simplă, cu atât sunt mai puţine pregătiri operaţionale, achiziţii de material, de arme, de explozivi, şi cu atât este mai complicat să fie detectate, pentru că cu atât este mai puţin suspect comportamentul”, dă asigurări pentru AFP Yves Trotignon, un fost membru al serviciilor antiteroriste DGSE.

”Contraterorismul înseamnă prevenţie”, spune el. ”Arestăm oameni atunci când avem elemente în vederea acuzării, când avem motive să credem că va fi comisă o crimă. Este posibil atunci când oamenii sunt cunoscuţi, supravegheaţi, sau când apar brusc pe radar, pentru că sunt pe cale să pregătească ceva”.

”Dar dacă ceva este simplul loc al unei camionete, nicio alarmă nu se declanşează”, subliniază el.

”SĂ ÎNVĂŢĂM SĂ TRĂIM CU ASTA...”

Cazul tânărului jihadist francez Adel Kermiche ilustează această dificultate în prevenirea trecerii la fapte de către un suspect reperat şi supravegheat. Arestat în Turcia pentru că a încercat să treacă în Siria, încarcerat, el este eliberat condiţionat şi obligat să poarte o brăţară electronică.

Cu aparatul la încheietură el participă, în iulie 2016, la asasinarea unui preot în vârstă de 85 de ani, în biserica sa, într-un mic sat normand, la Saint-Etienne-du-Rouvray (vest), în compania altui ucenic jihadist pe care l-a cunoscut cu puţin timp înainte pe Internet.

Supravegherea fizică, 24 de ore din 24, a unui suspect mobilizează aproximativ 20 de poliţişti.

Toţi presupuşii membri ai unei presupuse reţele de jihadişti şi simpatizanţii lor nu vor putea, aşadar, să fie urmăriţi vreodată în permanenţă.

Iar chiar dacă ar fi, cum poţi să ştii că cineva care urcă într-o camionetă are intenţia să se ducă în centrul Londrei să zdrobească trecători sau pur şi simplu să se ducă să cumpere ceva de la supermarket?

”Trebuie să se evite demagogia”, declară pentru AFP senatoarea franceză Nathalie Goulet, copreşedinta Comisiei de anchetă cu privire la lupta împotriva reţelelor jihadiste.

”Niciun serviciu de informaţii din lume nu poate să împiedice acest gen de atac”, subliniazăă ea.

”Asta nu le face acceptabile şi nu trebuie să demisionezi, ci trebuie să priveşti realitatea în faţă. Să-i faci pe oameni să creadă că interzicând musulmanii (...) sau închizând moscheile rezolvi problema este o minciună. Din contră, asta alimentează argumetele (grupării) Statul Islamic”, adaugă ea.

”Un tip care-şi ia maşina, intră cu ea în oamni şi îi înjunghie... Trebuie, din nefericire, să învăţăm să trăim cu asta şi ca fiecare cetăţean să se ocupe de vigilenţă”, conchide ea.

În faţa acestu tip de ameninţare, este necesar să se pună accentul pe rapiditatea reacţiei, atât din partea forţelor de ordine, cât şi a serviciilor de salvare - care, în cazul atacului de la Londra, au fost eficiente, subliniază Yves Trotignon.

”Răspunsul, pe teren, este să ai echipe de intervenţie care sunt prepoziţionate şi intervin cât mai rapid posibil să limiteze pagubele”, aprreciază el.

”Sâmbătă seara, la Londra, cei trei tipi au fost neutralizaţi în opt minute, ceea ce este remarcabil”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.